Hovädzie mäso

/Hovädzie mäso


Patrí k najhodnotnejším druhom mäsa. Obsahuje až 23% bielkovín, ideálny pomer esenciálnych aminokyselín, vitamínov skupiny B, zinku, železa a minimálny podiel cholesterolu. Je vhodné podávať ho aj veľmi malým šteňatám. Hovädzie mäso je nenahraditeľné aj pre psy v záťaži, ktorým dodá potrebné živiny a energiu.


Majú vysoký obsah minerálnych látok (železo, vápnik a fosfor), vitamínov (A, B, D) a plnohodnotných bielkovín – v priemere 17 %. V jedálničku psa sú rovnako dôležité ako ostatné zložky. Hovädzie vnútornosti sú tučnejšie ako čistá hovädzia svalovina, mali by sa preto podávať v menších množstvách a v kombinácii s kosťami.

Z hovädzích vnútorností môžeme podávať srdce, ktoré obsahuje väčšie množstvo minerálnych látok (fosfor, vápnik). Pľúca, ktoré sú veľmi diétne a vhodné aj pre šteňatá od 6 týždňov. Slezinu, ktorá obsahuje množstvo krvi a železa. Ľadviny, ktoré tiež obsahujú množstvo krvi a vitamíny A, B a D. Vemeno, ktoré obsahuje zvyšky mlieka a je vhodné najmä pre gravidné a kojace feny ako zdroj vápnika, fosforu a draslíka. Držky (neprané), ktoré majú priaznivý pomer vápniku a fosforu a obsahujú aj natrávenú rastlinnú potravu, ktorá je pre psa veľmi hodnotná a dobre stráviteľná. Vhodné je podávať aj hovädzí jazyk, pečeň a býčie žľazy.


Mali by tvoriť cca 20 – 30% kŕmnej dávky psa. Kosti sú nenahraditeľnou súčasťou jedálnička psa. Obsahujú množstvo minerálnych látok, z ktorých najdôležitejší je vápnik. Kosti podávame psom vždy surové, nikdy nie varené alebo pečené. Najvhodnejšie sú mäsité kosti, tj. kosti obalené mäsom. Veľké hovädzie kosti aj s kĺbami sú skvelé na obhrýzanie, čím sa pes zabaví a zároveň si očistí chrup. Chrupavky sú zas skvelým zdrojom kolagénu a sú dôležité pre správny vývoj a fungovanie pohybového aparátu psa.

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close