Niekto ju považuje za obyčajnú burinu, ktorá zavadzia a pŕhli. Jej priaznivé účinky sú však známe už od stredoveku. Žihľava obsahuje vitamíny C, B, provitamín A, horčík, vápnik a železo. Má priaznivý vplyv na obličky, pečeň, žlčník, pomáha pri chudokrvnosti, podporuje matabolizmus (vhodná pri redukčných diétach) a správne fungovanie čriev. Takisto je vhodné ju podávať pri problémoch s kĺbmi či kožou .Priaznivo pôsobí na srsť a pazúriky. Je vhodná pre alergikov, psov cukrovkárov a srdciarov. Keďže všetkého veľa škodí a ani žihľava nieje dokonalá, nepodávame ju dlhodobo ani vo veľkých množstvách (vysoký obsah šťavelanov, 20 %, ktoré majú vo väčšom množstve nežiaduce účinky na organizmus). Zber je vhodný na jar a na jeseň, keď nekvitne.