Kosti z parmskej šunky

Surové kosti pre psy z parmskej šunky s neorezanými kúskami mäsa sú perfektnou pochúťkou, ktorá zároveň zabaví psa na dlhší čas. Kosti zrejú 100 dní v chladiacom boxe pri teplote 3 až 5 °C. Potom sú 10 až 12 mesiacov sušené morským vzduchom. To je veľmi šetrný spôsob konzervácie, ktorý neznižuje Bio Aktivitu (životnú energiu) kostí. Zachované sú enzýmy, vitamíny, minerály a ostatné živiny, rovnako ako v surových kostiach.

Originálna talianska parmská šunka Santaniello sa vyrába z prasiat plemien Large White, Landrance a Duroc chovaných v prirodzených chovoch talianskych regiónov Emilia-Romagna, Benátsko, Lombardia, Piemont, Molise, Umbria a Toskánsko. V dobe porážky musia byť prasatá staršie než 9 mesiacov a vážiť najmenej 150 kg.

Po porážke sú bravčové stehná zľahka nasolené organickou morskou soľou. V porovnaní s ostatnými druhmi šunky od iných výrobcov je pre výrobu použité len malé množstvo soli z talianskeho mora. To dodáva parmskej šunke Santaniello mimoriadne jemnú chuť.

Po nasolení je parmská šunka Santaniello 100 dní v chladiacej miestnosti pri teplote 3 až 5 °C. Behom tejto doby šunka odpočíva, zreje a prijme správne množstvo soli. Súčasne počas týchto 100 dní stratí mäso časť vody a hmotnosti. Nakoniec sa soľ z povrchu šunky zmyje.

Následne sa stehná zavesia na sušenie prirodzeným morským vzduchom po dobu 10 až 12 mesiacov do skladových hál. V halách s protiľahlými oknami okolo šunky neustále prúdi vzduch. To zaistí unikátnu chuť parmskej šunky a zároveň ju ešte viac vysuší. Aby sa zabránilo presušeniu, sú stehná v mieste rezu natreté zmesou surového sádla a morskej soli.

Po sušení a dozretí je parmská šunka skúšaná nezávislým expertom tak, že je prepichnutá na piatich pevne daných miestach špicatou konskou kosťou. Tou sa posudzuje predovšetkým vôňa a konzistencia parmskej šunky. Pokiaľ šunka skúškou prejde, získa značku – korunu vojvodu z Parmy, čím sa stáva pravou parmskou šunkou.

Vďaka veľmi dlhému šetrnému zreniu a sušeniu prenikne morská soľ svalovinou aj do kostí. Organická morská soľ z kostí parmskej šunky tak doplňuje hodnotné minerálne látky a širokú škálu stopových prvkov, ktoré práve v organickej podobe dokáže organizmus zvierat využiť.