Kuracie mäso má nižšiu energetickú hodnotu a je veľmi dobre stráviteľné. Obsahuje približne 20% bielkovín a len 3% tuku. Kuracie kosti (krídla, skelety, krky) sú vhodné na každodenné kŕmenie ako zdroj kostí. Sú menšie a mäkšie, preto sú vhodné najmä pre malé psy a šteňatá od 2 mesiacov. Kosti sú nenahraditeľným zdrojom vápnika a minerálnych látok nevyhnutných pre správny rast a fungovanie pohybového aparátu. Zároveň si pes pri ich hryzení posilňuje žuvacie svalstvo a čistí zuby. Kosti by mali tvoriť približne 20% celkovej kŕmnej dávky psa.
Morčacie mäso patrí z hydiny medzi najhodnotnejšie a najľahšie stráviteľné druhy mäsa. Má rovnaký obsah bielkovín a tukov ako kuracie mäso, avšak má vyššiu energetickú hodnotu. Morčacie kosti sú tvrdšie než kosti kuracie a preto nimi kŕmime len psy, ktorým nerobia problém.
Oba druhy mäsa majú vyšší obsah tuku, cca 20 %, a menší obsah bielkovín, cca 18 %. Sú veľmi dobre stráviteľné, ale kvôli vyššiemu obsahu tuku môžu spôsobiť hnačku. Sú výborným zdrojom energie. Kačacie aj husacie mäso obsahuje omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré zabezpečujú správnu činnosť srdca. Kačacie a husacie kosti sú tvrdšie, preto ich podávame len psom, ktorým nerobia problém. Vhodné sú najmä mäsom obalené kosti ako stehná, krky či krídla.
Z hydinových vnútorností môžeme podávať pečienku, srdiečka a žalúdky. Pečeň je bohatá na vitamín B12, železo a obsahuje tiež vitamíny A a D. Je však odpadovým orgánom, preto ju do jedálnička nepridávame príliš často. Žalúdky podávame najlepšie neprané, teda aj s obsahom čiastočne natráveného krmiva. Žalúdky z hydiny obsahujú málo tuku a preto sa používajú ako diétne krmivo. Srdce je svalový orgán obsahujúci väčšie množstvo minerálnych látok (fosfor, vápnik). Je pomerne tučné, ale nie tak ako napr. pečeň. Hydinové srdiečka a žalúdky môžeme podávať aj malým šteňatám ako jedny z prvých vnútorností.
Čítať viac...