Od domestikovania psa prešlo už 15 000 rokov a vzniklo množstvo plemien. Šľachtením sa postupne vyvíjali plemena potrebné predovšetkým na prácu a ochranu ľudí. Dnes už máme na výber obrie plemená ako Írsky vlkodav, stredné (napr. Bígl) až po miniatúrne (Čivava). V jednom však stále ostávajú rovnaké a to, že sú mäsožravce a denne potrebujú prijať množstvo kvalitnej stravy. Rozdiel bude iba v dávkovaní. V tomto článku sa budeme zaoberať kŕmením malých plemien, ako je Čivava.

Čivava – kŕmenie

Čivava je malé spoločenské plemeno, ktoré váži okolo 2 kg a môže sa dožiť až 14 rokov. Čivavy sú veľmi zlaté a veľa majiteľov im dovolí robiť, čo chcú. Ak sú správne vychované, život s nimi je krásny. Aby bol ich život, čo najdlhší je dôležité im zabezpečiť kvalitnú stravu a vyberať šteniatko z chovateľskej stanice po zdravých rodičoch. Čivava taktiež ako ostatné plemená potrebuje prijať dostatočné množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov, minerálnych látok a ďalších zložiek nevyhnutných pre správnu funkciu orgánov. BARF strava vychádza z prirodzeného spôsobu kŕmenia psov. Je vhodná pre všetky plemená a vekové kategórie psov. Majiteľ presne vie, čo psík žerie a krmivo je vždy čerstvé. Čivavy, ale aj iné plemená, môžu trpieť potravinovými alergiami. A pri barfovaní môže majiteľ zostaviť kŕmnu dávku iba zo surovín, ktoré psík toleruje.

Množstvo kŕmnej dávky pre dospelého psíka sa pohybuje okolo 2-3 % z ideálnej hmotnosti psa. Pri čivave, alebo iných malých plemenách, je toto množstvo len niekoľko sto gramov. Kŕmiť psíka je najlepšie 2x denne, ráno a večer. Čiže celkové množstvo kŕmnej dávky sa rozdelí na 2 porcie. Denná kŕmna dávka sa skladá z 50-60 % mäsa + 20-30 % kostí + 20-30 % príloh. Z mäsa môže psík akékoľvek druhy. Je lepšie pre malé plemená mäso nakrájať na menšie kúsky, aby ho psík ľahšie prijímal. Čím pestrejšia kŕmna dávka, tým lepšie. To isté platí aj pre zeleninu, ktorú je potrebné rozmixovať, nastrúhať, pomlieť, spariť alebo premraziť. Kosti sú vynikajúcim zdrojom vápnika a čistia chrup od zubného kameňa. Pokiaľ je psík zvyknutý na kosti, nerobia mu žiaden problém. Vhodné sú napríklad kuracie krky alebo krídla. Šteniatka Čivavy rýchlo rastú, preto na svoj vývoj majú iné nároky ako dospelý pes. Ich množstvo krmiva do 6. mesiaca je 4-6 % z optimálnej hmotnosti šteniatka. Množstvo mäsa by malo tvoriť 50 %, kostí 30 % a prílohy 20 %. Šteniatkam a aj dospelým psom je možné dávať mliečne výrobky. Surové kravské mlieko je pre psy menej vhodné a môžu z neho hnačkovať. Lepšie je ovčie alebo kozie. Mliečne výrobky sú obohatené o probiotiká, ktoré zohrávajú významnú úlohu v boji proti patogénom v krmive.

BARF strava nie je vhodná len pre veľké plemená, ale aj pre tie malé. Psík dostáva kvalitné kŕmne dávky bez zbytočných konzervačných látok a dochucovadiel.