Niektoré psy sú náchylnejšie na choroby či alergie. Preto je vhodné ich imunitu pravidelne posilňovať. Jedná sa najmä o chronicky choré psy a staré psy. Takúto posilňujúcu kúru je vhodné urobiť aspoň 2x do roka.

Aké doplnky použiť na posilnenie imunity?

Pestrá strava je určite základ. Ako doplnky ku strave potom môžeš podávať rôzne prírodné prostriedky na posilnenie imunity, ako napríklad morské riasy (hnedé, červené) a sladkovodné riasy (chlorella, spirulina). Výborné sú aj konopné výrobky a taktiež echinacea.

Morské riasy

Hnedé a červené morské riasy sú bohaté na vitamíny a minerály. Majú antioxidačné účinky a podporujú imunitný systém.

Sladkovodné riasy

Chlorella a spirulina obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a tiež kyselinu listovú. Spirulina podporuje aj tvorbu červených krviniek. Obe sú vhodné na podporu imunity.

Viac o morských a sladkovodných riasach sa dočítaš tu >>> Aké výživové doplnky podávať psom

Konopné doplnky

Z konopných výrobkov môžeš svojmu psovi podávať napríklad konopný olej. Ten je bohatým zdrojom esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú antioxidačný účinok a napomáhajú zmierniť už prebiehajúce ochorenie. Má preukázateľne regeneračné, protizápalové a antibakteriálne účinky a výrazne podporuje imunitu organizmu.

Echinacea

Túto rastlinu pôvodne používali indiáni na liečenie zápalov či proti bolesti. Dnes sa bežne používa práve na posilnenie imunity, ale taktiež je skvelým ničiteľom baktérií a vírusov. Obsahuje totiž echinakosid, ktorý je prírodným antibiotikom. Z echinacei sa používa, koreň, kvet, stonka aj listy. Zohnať sa dá napríklad v podobe čajov, tabliet či olejov.

Kombinácia doplnkov s liekmi

Všetky vymenované doplnky je možné kombinovať s antibiotikami, takže ich môžeš používať ako podpornú liečby pri rôznych ochoreniach. Doplnky však treba podávať dlhšiu dobu, cca 6 týždňov. Takéto kúry môžeš robiť aj preventívne, ako je vyššie spomenuté, aspoň 2x ročne.