Na trhu nájdeme množstvo rôznych doplnkov stravy, ktoré môžeme našim domácim miláčikom podávať. Jedálniček nášho psíka tak vieme obohatiť o rôzne oleje, vitamíny či minerály. Ale ako sa vraví, všetko s mierou. Dôležité je najmä zostaviť psovi pestrý jedálniček, doplnky sú len takou čerešničkou na torte. Pozrime sa teraz spolu na to, aké doplnky môžeme dať do psej misky a k čomu sú vlastne dobré.

Rastlinné a živočíšne oleje

Oleje obsahujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú veľmi dôležité pre správne fungovanie organizmu. Pozitívne účinky majú tiež na kožu a srsť. Oleje je dobré pridávať psom do stravy, aby vedeli využiť vitamíny rozpustné v tukoch.

Z rastlinných olejov môžeme používať, napr. slnečnicový, olivový, tekvicový, ľanový, makový, konopný, ostropestrecový ...

Zo živočíšnych olejov môžeme používať, napr. rybí olej (z rôznych druhov rýb), olej z tresčej pečene, lososový olej, ktorý je skvelý na posilnenie imunity a má pozitívny vplyv na srdce a cievy ...

Morské a sladkovodné riasy

Existuje niekoľko druhov, z ktorých si môžeme vybrať.

Hnedé morské riasy sú bohaté na vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, železo, jód, atď. Obsahujú tiež veľké množstvo vitamínu C. Majú antioxidačné účinky, podporujú imunitný systém a prispievajú k správnemu vývoju kostry šteniat.

Červené morské riasy sú bohaté na vitamíny skupiny B a vitamín C. Obsahujú tiež minerálne látky a nenasýtené mastné kyseliny. Majú antioxidačné a protizápalové účinky a tiež podporujú imunitný systém.

Chlorella (sladkovodná zelená riasa) je bohatá na vitamíny B, C, E, K a kyselinu listovú. Obsahuje tiež množstvo esenciálnych aminokyselín a minerály, ako vápnik, horčík, železo, zinok, selén, atď.

Spirulina sa pestuje v sladkovodných jazerách. Podobne ako chlorella je bohatá na rôzne vitamíny a minerály. Okrem toho však podporuje aj tvorbu červených krviniek a tiež spaľovanie tukov, takže je vhodná pri chudnutí.

Kvasnice - Pangamin

Kvasnice sú skvelým zdrojom vitamínov skupiny B a vďaka tomu majú priaznivý vplyv na kvalitu srsti, na trávenie a tiež podporujú chuť k jedlu. Čerstvé kvasnice môžu spôsobiť nadúvanie, preto je lepšie podávať sušené kvasnice v prášku alebo Pangamin. Ten obsahuje pivovarské kvasnice, ale je doplnení aj o ďalšie zdraviu prospešné látky.

Ďalšie vitamíny, minerály a kĺbová výživa

Podľa potreby môžeme psíkom podávať aj ďalšie doplnky, konkrétne vitamíny (napr. vitamín C) alebo minerály (napr. vápnik). S vápnikom však opatrne. Samostatne ho netreba pridávať, pokiaľ na to nie je zdravotný dôvod. Pokiaľ chceme psovi zabezpečiť pravidelný prísun týchto látok, je lepšie zvoliť morské či sladkovodné riasy. Ale ani s nimi to netreba preháňať, pretože priveľa doplnkov môže psíkovi viac uškodiť ako pomôcť.

Čo sa týka kĺbovej výživy, môžeme nejaké tie doplnky podávať preventívne šteňatám v raste, veľmi aktívny psom alebo starým psom, ktoré majú problémy s kĺbmi. Pre každého psa však zvolíme taký typ doplnkov, ktorý bude pre neho najviac vyhovujúci, napr. pes s boľavými kĺbmi ocení doplnky, ktoré obsahujú aj zložky proti bolesti.