Kŕmenie surovou stravou alebo barfovanie má svoje plusy aj mínusy. Čerstvá potrava je pre psy najprirodzenejšia, je pestrá, chutná a aj zo zdravotného hľadiska má množstvo výhod. Jej príprava je však náročnejšia, ako len nasypať granule do misky a treba si ku tomu aj čo-to naštudovať, čo môže byť pre mnohých prekážkou. Prečítaj si teda, aké sú výhody a nevýhody kŕmenia surovou stravou a sám/sama zhodnoť, či u teba viac zavážia pozitíva alebo negatíva.

Výhody kŕmenia surovou stravou

  • Presne vieš, čo svojmu psovi dávaš do misky. Zvolíš si také druhy mäsa, ktoré tvojmu psíkovi chutia a vyhovujú. Taktiež vieš zaistiť, aby strava tvojho chlpáča bola kvalitná kúpou mäska z overeného zdroja. Žiadne umelé farbivá a konzervanty. Len zdravá a chutná čerstvá potrava.

  • Kŕmnu dávku vieš vždy prispôsobiť psíkovým potrebám. To sa hodí najmä pri psoch, ktoré majú potravinovú alergiu. Vieš zaistiť, že to, čo tvoj psík bude jedávať je pre neho vhodné a prospešné. Taktiež to platí pre psy, ktoré potrebujú napríklad pribrať či schudnúť.

  • Vďaka surovej strave bude mať pes čistejšie zuby. A to preto, že ich musí používať pri hryzení kostí a väčších kusov mäsa. Tým si svoje zuby očistí a nebude sa mu na nich tvoriť toľko zubného kameňa.

  • Psy kŕmené BARFom majú tiež pevnejšie svaly, šľachy a väzy, lepšiu imunitu a zdravšiu a lesklejšiu srsť. Majú aj menej vnútorných parazitov. Ich tráviace šťavy sú totiž silnejšie a ľahko si tak poradia s prípadnými votrelcami.

  • Surová strava je pre psa oveľa lepšie využiteľná, ako napr. granule. Dôkazom, je aj menšie množstvo toho, čo po psíkovi musíš pozbierať, keď ho ideš vyvenčiť.

  • A napokon, čerstvá potrava je pestrejšia aj chutnejšia ako priemyselne vyrábané krmivá a väčšina psov sa na každé jedlo veľmi teší.

Nevýhody kŕmenia surovou stravou

  • Príprava kŕmnej dávky je časovo náročnejšia, ako kŕmenie granulami. Nie je to také jednoduché, ako nasypať psovi granule do misky. Mäso treba nakrájať, zeleninu nastrúhať a k tomu trochu pouvažovať, koľko čoho dať do misky, aby psíkovi nič nechýbalo. Dá sa to však zjednodušiť tým, že si pripravíš balíčky aspoň na mesiac dopredu a šupneš ich do mrazničky. Každý večer potom len vytiahneš balíček a do rána ho necháš rozmraziť a je to. Zrazu to až tak veľa času nezaberie, len raz do mesiaca sa tomu musíš trochu viac povenovať.

  • Surová strava zaberá v mrazničke veľa miesta. Určite viac ako vrece granúl v komore. Preto sa oplatí kúpiť si jeden väčší mrazák zvlášť pre stravu tvojho psa alebo potom kupovať mäsko v menších množstvách tak, aby sa zmestilo.

  • Kŕmenie počas výletov môže byť problematické. Mrazené mäso nie je vždy možné zobrať so sebou. Na to však tiež existuje riešenie. A tým sú napríklad kvalitné mäsové konzervy alebo sušené mäso. Viac si o tom môžeš prečítať v článku >>> Kŕmenie BARFom na cestách

  • Poslednou, možno nevýhodou, je, že si o barfovaní treba niečo naštudovať. Nie je to tak náročné, ako sa môže zdať, ale treba sa držať určitých pravidiel, aby psík na BARFe prospieval. Ale napokon, aj o granulách je lepšie si niečo prečítať. Existuje totiž veľké množstvo rôznych značiek a pokiaľ si o nich nič nezistíš, nebudeš vedieť, ktoré sú dostatočne kvalitné a vyhovujúce pre tvojho psa. Dúfame, že v študovaní ti pomôže aj článok Tipy na BARF knihy.