Na trhu existuje neskutočné množstvo dobrôt určených pre našich domácich miláčikov. Niekedy môže byť naozaj ťažké vybrať si, ktoré kúpiš svojmu psíkovi. Pozrime sa teda spolu na to, aké všelijaké maškrty pre psy existujú a ktoré sú pre ne najvhodnejšie.

Sušené mäso

Výborná voľba psej maškrty je sušené mäso. Kúpiť sa dajú rôzne druhy, či už kuracie, rybacie, hovädzie i jahňacie a mnohé iné. Preto je vhodné aj pre psov alergikov, lebo im vieš vybrať ten druh sušeného mäska, ktoré im nespôsobuje problémy. Väčšinou sa dá zohnať v menších kúskoch alebo sa dá natrhať na kúsky, takže je vhodné aj ako odmena pri výcviku.

Sušené časti zvierat

Do tejto kategórie patria napr. sušené uši, beháky, hrtany, rypáky a tak ďalej. Tieto maškrty sú obvykle väčších rozmerov a hodia sa ako zábavka, ktorú si psík môže spokojne obhrýzať aj niekoľko hodín. Ale určite sa nájdu aj experti, ktorí ich schrúmu za pár minút. Obvykle sú však tieto sušené maškrty dosť mastné a preto ich netreba dávať psom často. Citlivejší jedincom môžu spôsobiť hnačku a tiež sa po nich dobre priberá.

Sušienky a granulky

Existujú väčšie i menšie, rôznych farieb a príchutí. Kvalitné psie sušienky sú dobrou maškrtou pre psy, ale vždy si treba prečítať zloženie. Menšie sušienky alebo granulky sa hodia na výcvik. V tomto smere si naozaj stačí vybrať, čo tvojmu psíkovi chutí a čo mu nespôsobuje žiadne ťažkosti, v prípade, že má nejaké alergie a pod.

Piškóty

Sú obľúbenou pochúťkou mnohých psov, no nie sú zrovna najzdravšou variantou maškŕt. Obsahujú pšenicu a cukor a dobre sa po nich priberá. Keď sa však minú kvalitné maškrty a ty chceš svojho havkáča niečím odmeniť, pár piškótov sa v kredenci určite nájde. A ak psík nemá tráviace ťažkosti či alergie, tak mu to raz za čas neublíži.

Domáce maškrty pre psy

Pokiaľ vlastníš sušičku ovocia (poprípade sa to dá spraviť aj v rúre), tak môžeš svojmu psíkovi nasušiť mäsko podľa vlastného gusta. Ako maškrty pre psy sú skvelé aj kúsky sušeného ovocia a zeleniny. No to nemusí byť lákavé pre všetkých chlpáčov rovnako. A ak sa ti chce, môžeš svojmu miláčikovi upiecť aj chutné domáce sušienky pre psy. Výhodou je, že presne vieš, čo do nich dávaš a pravdepodobne budú zdravšie ako tie z obchodu.

Recepty na takéto domáce maškrty čoskoro budeš môcť nájsť na našej stránke Barfer.sk

Aké maškrty nie je vhodné psom podávať?

Tu určite treba spomenúť rôzne ľudské „dobroty“, ako párky, šunky, salámy a pod. Raz za čas to neuškodí, ale určite nie pravidelne. Tieto potraviny obsahujú veľa soli a iných dochucovadiel, ktoré sú pre psy absolútne nevhodné.

Nie príliš vhodné sú aj maškrty z lisovanej kože. Častokrát sú vymodelované do tvaru kostičiek či papučiek. Koža, z ktorej sú vyrobené je však chemicky opracovaná, farbená a lepená, aby držala požadovaný tvar. Miesto týchto umelých kostičiek daj radšej svojmu psovi skutočnú surovú kosť, jelení paroh alebo hore spomínané sušené uši, beháky a pod.