Mäso by malo tvoriť približne 50 - 60% kŕmnej dávky psa. Pojem mäso však nezahŕňa len čistú svalovinu, ale aj vnútornosti, šľachy, tuk a kožu. Pomer vnútorností a ostatného mäsa by mal byť približne 30% vnútorností a 70% ostatného mäsa.

Aké druhy mäsa môžeš psovi podávať?

Najbežnejšie psíčkari kŕmia svojich chlpáčov hovädzím, kuracím, morčacím či bravčovým mäsomrybami. Obohatiť jedálniček svojho psa však môžeš aj jahňacím, králičím, kačacím a husacím, pštrosím i konským mäsom a divinou.

Viac o každom druhu mäsa sa dočítaš v jednotlivých kategóriách v našom e-shope.

Ako správne podávať psovi mäso?

Každé mäso sa odporúča aspoň na 48 hodín premraziť. To zničí väčšinu parazitov, ktoré by sa mohli v mäse nachádzať. Pokiaľ však kupuješ mäso z dobrého zdroja, nič sa nestane ak mu sem-tam dáš aj čerstvé mäso. Nehovoriac o tom, že psí žalúdok si s mnohými parazitmi dokáže poradiť. Pozor si však treba dať na nekontrolovanú divinu.

Mäso je ideálne podávať vo väčších kusoch, aby pes musel používať aj zuby. Psí žalúdok je na trávenie väčších kusov mäsa prispôsobený, naopak napr. takú zeleninu treba rozmixovať či nastrúhať, aby ju vedel stráviť. Samozrejme je jasné, že nie každý pes je schopný poradiť si s väčšími kusmi mäsa, napr. starý pes bez väčšiny zubov. Pre takých je vhodné mleté mäso alebo mäso nakrájané na drobnejšie kúsky.

Aké sú výhody kŕmenia psa mäsom?

Psy sú prevažne mäsožravce. Nie čisté mäsožravce, ako mačky, ale stále je hlavnou zložkou ich potravy mäso, kosti a vnútornosti. Vlci v prírode si však tiež spestria svoj jedálniček bylinkami, ovocím a skonzumujú aj natrávené zvyšky rastlinnej stravy svojich koristí. Preto je dobré dopriať aj našim domácim miláčikom nejaké tie prílohy.

Psy majú svoj tráviaci trakt uspôsobený presne na trávenie takejto potravy. Vďaka surovej strave sú vitálnejší, majú lepšiu srsť a tiež do seba nepchajú množstvo nejasne definovaných surovín, ktoré boli pri výrobe granúl použité.

Samozrejme existujú aj veľmi kvalitné značky granúl, no surová strava je pre psa najprirodzenejšia a pre väčšinu chlpáčov aj najchutnejšia potrava, akú im môžeš dopriať.

A asi najväčšou výhodou je to, že svojmu psovi môžeš zostaviť jedálniček presne podľa jeho potrieb. Čo je skvelé či už pre psov alergikov, pre psy, ktoré potrebujú schudnúť alebo naopak pribrať a pod. Jednoducho im dáš čo potrebujú a čo im chutí a ony budú šťastné a spokojné.