Zvracanie je nepríjemnosť rovnako ako hnačka. Nemusí hneď znamenať vážny problém, niekedy sa môže jednať o prirodzenú reakciu organizmu. Zvracanie býva zapríčinené rôznymi dôvodmi, ktoré môžu alebo nemusia byť závažné. Buď býva ojedinelé alebo chronické, kedy už hrozí dehydratácia a vysilenie organizmu. Potrebné je problém správne klasifikovať a predísť panike. 

Kedy sa zvracanie objavuje?

Už sme načrtli, že dôvody zvracania môžu byť aj jednorázové, teda prirodzená reakcia organizmu. Organizmus sa potrebuje prirodzene zbaviť niečoho, čo je nezdravé, pokazené, alebo nebezpečné, ako sú cudzie telesá či väčšia kosť. Niekedy potrava “nesadne” z dôvodu rýchleho naplnenia obsahu žalúdka alebo aj neadekvátnej hustoty prijatej stravy. V takýchto prípadoch sa niet čoho obávať, no v prípade, že sa zvracanie opakuje a pes vykazuje aj iné symptómy, je potrebné venovať im pozornosť a navštíviť odborníka. Ak nie sú prítomné príznaky, ako je horúčka, hnačka, trasenie alebo iné, nápomocná môže byť hladovka. Komplexnejšie problémy necháme na odborníkov a v tomto článku si rozoberieme, aké sú príčiny normálnej reakcie organizmu. Väčšina dôvodov je zo stravy, preto vieme problém jednoducho a efektívne riešiť. 

Zvracanie krátko po najedení

Ak vám pes zvracia krátko po najedení, dôvodom zrejme bude rýchla konzumácia potravy. Takéto psíky nehryzú a ak je v miske prítomný aj väčší kus mäska, môže ich v žalúdku tlačiť, čím spôsobí jeho zaťaženie. Po vyvrhnutí si pes zvykne pochutnať ešte raz a vyvrátené jedlo znovu konzumuje. Aj keď sa nám to môže zdať odpudivé, nemali by sme mu brániť vyvrátené jedlo zjesť. Patrí to medzi prirodzené reakcie organizmu. Jedlo nie je ešte natrávené a v prírode sa tento jav takisto môže vyskytnúť. Aby sa hltaním zapríčinené zvracanie v budúcnosti neopakovalo, psa potrebujeme naučiť pomalšieho jedeniu a navyknúť žalúdok na príjem väčších kúskov. V tomto nám môže pomôcť miska pre spomalenie jedenia a takisto postupné zväčšovanie kusov potravy. Na začiatok je teda dobré narezať mäsko na malé plátky, aby žalúdok netlačili. Po čase ich postupne zväčšujeme.  

Úlomky kostí

Aj keď je tráviaci trakt psa tak silný, že strávi aj kosti, niekedy sa stane, že sa objaví kúsok, s ktorým si nevie poradiť. Môže sa to vyskytnúť aj v prípade, že kosti boli príliš veľké, tým pádom v žalúdku prekážali. Táto situácia je veľmi bežná ak uponáhľame prechod na surovú stravu. Tráviaci systém si nestihne zvyknúť na trávenie kostí , teda môže mať problém s väčšími časticami kostí. Obranná reakcia je prirodzená a netreba sa obávať. Je to v podstate dôkaz toho, že všetko správne funguje a trávenie vylúči to, čo stráviť nevie. Ak sa nám táto situácia vyskytne, vrátime sa o krok späť a psovi na týždeň až dva podávame mäkké kosti, ako sú kuracie krky alebo posekané či tĺčikom potlčené kuracie krídla. Môžeme podávať aj mleté kosti, aby sme žalúdok odľahčili. Pozor, holé kosti, ako sú napríklad bravčové rebrá, nikdy nepodávajte nalačno. Mohli by poškodiť stenu žalúdka a spôsobiť tak vážne problémy. 

Zvracanie ráno

Ranné zvracanie je pravdepodobné, ak jedálniček tvoria iba mletiny. Surová strava sa trávi rýchlejšie ako granule. Pri kŕmení surovou stravou tiež platí pravidlo, že čím jemnejšia, jednoduchšia štruktúra, tým rýchlejšie trávenie. Pes ráno vyvracia iba žalúdočnú šťavu z dôvodu prázdneho žalúdka. Situácia sa vyskytuje aj pri nepravidelnom kŕmení alebo kŕmení raz za deň. Prevenciu zabezpečíme tým, že budeme kŕmiť aspoň dva krát do dňa, pravidelne, prípadne pridáme aj niečo malé na desiatu. Vhodné je psa naučiť aj na väčšie kusy potravy a spracovanie mäsitých kostí. Pri jedincoch, ktorí pravidelne užívajú lieky, je dôležité, aby sa žalúdok nenechal prázdny. Lieky môžu dráždivo pôsobiť na sliznicu žalúdka, čím ju poškodzujú a ona potom nie je chránená pred žalúdočnými kyselinami. Neskôr môžu vzniknúť žalúdočné vredy alebo iné problémy.  

Zvracanie po zjedení trávy

Požieranie trávy je zvykom u väčšiny psov. Psy môžu trávu jesť len tak kvôli chuti, z nudy či v prípade zaťaženého žalúdka. Najčastejšie siahajú po ostrici, kedy po jej konzumácií môže dôjsť ku vyvrhnutiu potravy. Takisto sa nejedná o vážnu situáciu, ale o normálnu reakciu tráviaceho systému. Pes siahne po tráve aj vtedy ak sa potrebuje zbaviť nestrávených alebo cudzích telies v tráviacom trakte. Bežne sa môže stať, že pes zožerie kúsok hračky alebo kamienok. Ak sa cudzie telesá nedostanú von prirodzene, môžu v žalúdku ležať až týždne či mesiace. Následne dlhodobo bránia správnemu tráveniu, preto ak máme doma špecialistu s chuťou požierať cudzie predmety, musíme mu v tom zabrániť výcvikom alebo náhubkom. Ak je zvracanie prítomné bežne (viac krát do týždňa), problém môže byť v jedálničku.  

Diétne chyby

Ak zvracanie nemá žiaden dôvod, najlepšie je nastoliť hladovku. Netreba však zabudnúť na tekutiny. Ak je žalúdok tak citlivý, že vyvráti aj vodu, zvracanie sa stáva vážnym problémom. Vtedy musíme dbať na to, aby nedošlo k dehydratácii a zabezpečiť pitný režim. Vodu môžeme podávať kontrolovane v malých dávkach. Nápomocné môžu byť aj rehydratačné roztoky pre dodanie minerálov stratených vracaním. V priebehu nasledujúcich hodín by sa psovi malo polepšiť. Ak sa tak nestane a pes naďalej zvracia, neudrží ani kontrolovane prijaté tekutiny, je nutná konzultácia s veterinárnym lekárom. Po tom, čo sa žalúdok stabilizuje, nabehneme na diétnu stravu v malých dávkach. Dôležité je, aby strava bola ľahko stráviteľná s vysokým obsahom živín. Problém v diéte môže spôsobovať nadmerný podiel kostí v kŕmnej dávke alebo nevhodné druhy kostí. Veľa kostí spôsobuje zápachu preto netreba prekračovať odporúčaný pomer mäsitých kostí, ktorý je 20 - 30 % z kŕmnej dávky. Zápcha je veľmi nepríjemná a môže byť aj nesmierne bolestivá. 

Každý jedinec je iný a preto k problémom pristupujeme individuálne. Takisto aj k jedálničku. Skladba jedla závisí od veku, pohybu, reprodukčného a zdravotného stavu psa.