BARF strava je pre psa najprirodzenejšia, najlepšie stráviteľná a tiež najchutnejšia forma potravy. Kŕmiť barfom je iné, ako kŕmiť granulami. Je dôležité riadiť sa potrebami svojho psa, zabezpečiť mu pestrú stravu a tiež približne dodržiavať pomer kŕmnej dávky.

Ako začať s barfom?

Na začiatok je najlepšie vypočítať si kŕmnu dávku podľa tabuliek. Po pár týždňoch však už uvidíš prvé výsledky na svojom psovi a v prípade potreby mu jedálniček prispôsobíš. Ak by sa začal moc zaguľacovať, z dávky uberieš. Ak by sa ti zdalo, že naopak potrebuje trochu pribrať, dávku zvýšiš, poprípade pridáš cestoviny alebo tučnejšie druhy mäsa. Pomer mäsa, kostípríloh by mal byť približne 60% - 20% - 20%. Ale aj to sa môže u niektorých psov mierne odlišovať. Nemusíš sa striktne držať tabuliek ak vidíš, že tvojmu psovi niečo nesedí. BARF jedálniček je relatívne flexibilný a dá sa prispôsobiť každému psovi na mieru podľa veku, zdravotného stavu aj veľkosti, či plemena. Viac o kŕmení podľa spomínaných atribútov tvojho psíka nájdeš v týchto článkoch: 

Ak potrebuješ na začiatok s barfom poradiť, neváhaj nás kontaktovať do správy na našom facebooku.

Kde je najlepšie kupovať mäso pre psa?

Mäso pre psa vždy kupuj z overeného zdroja. V mäsiarstve alebo v potravinách je mäso v kvalite pre ľudskú konzumáciu, takže sa niet čoho báť. Avšak cena nebude príliš priaznivá. Najideálnejšie je preto kupovať mäso v e-shope zameranom na krmivá pre spoločenské zvieratá, kde ho v dobrej kvalite zoženieš za veľmi prijateľnú cenu. Každý dodávateľ by mal mať uvedené pridelené veterinárne číslo a zabezpečovať dopravu mrazeného či chladeného mäsa v odpovedajúcich podmienkach. To znamená prostredníctvom mraziarenských či chladiarenských vozidiel na to určených. Ak kúpiš či dostaneš mäso, ktorého zdroj nepoznáš, radšej ho psovi podávaj varené alebo vôbec. V prípade overených zdrojov sa však surového mäsa netreba vôbec báť. No aj tak sa odporúča dodržiavať určité zásady.

Aké zásady treba pri premrazení a rozmrazovaní mäsa dodržiavať?

Všetko mäso, ktoré sa chystáš psovi podávať, by sa malo premraziť aspoň na 48 hodín. Hlboké zmrazenie zničí väčšinu parazitov, ktoré by sa mohli v mäsa nachádzať. Psy však majú silné žalúdočné kyseliny, ktoré si dokážu poradiť so zárodkami väčšiny parazitov. Preto im raz za čas kúsok nepremrazeného mäsa z overeného zdroja neublíži.

Správne rozmrazovanie mäsa je tiež dôležité. Mäso by sa nemalo rozmrazovať pri izbovej teplote a hlavne nie počas teplejších mesiacov. Môže sa totiž rýchlo začať kaziť. Najlepšie je mäso rozmrazovať v chladničke alebo ak ho potrebuješ rozmraziť rýchlo, tak v mikrovlnke. Na prácu s nespracovaným mäsom, je dobré mať aj správne kuchynské pomôcky. Viac sa dočítate v článku nižšie:

Na čo si dať pri barfovaní pozor?

Okrem toho, čo sa odporúča, je dôležité si povedať aj to, čo sa pri barfovaní neodporúča a na čo si dávať pozor.

Veľmi dôležité je vedieť, ktoré potraviny sú pre psa nevhodné. Patrí medzi ne všeobecne známa čokoláda, avokádo či cibuľa. Pre psy sú napríklad nebezpečné aj varené či pečené kosti. Sú ťažko stráviteľné, oveľa tvrdšie ako surové a po rozhryzení sa štiepia na ostré kúsky, takže by mohli psovi poraniť tráviaci trakt. Bezpečné je podávať psom iba surové kosti. Taktiež príliš veľké množstvo kostí by psovi mohlo spôsobiť zápchu. Viac o nevhodných potravinách sa dočítaš v článku nižšie:

 Prechod z granúl na barf

Vhodne skombinovaná kŕmna dávka by mala byť zostavená tak, aby okrem časti kostí obsahovala aj svalovinu, vnútornosti a zeleninu. Pri prechode z granúl na BARF či pri nesprávne zvolenej kombinácii surovín sa zas môže stať, že pes dostane hnačku. Na tú najlepšie pomôže rozvarená ryža s varenou mrkvou a chudým mäskom. Viac o prechode z granúl na Barf a ako zabrániť hnačke u psa sa dozviete v článkoch nižšie:

Kŕmna dávka by mala byť pestrá a v priebehu určitého obdobia, napr. mesiaca by sa mali striedať rôzne druhy mäsa, zeleniny a ovocia, poprípade i doplnkov. Nedostatočná rozmanitosť stravy môže mať za následok, že sa psovi nedostanú v správnom pomere všetky vitamíny a minerály. Najdôležitejšie je sledovať svojho psa a dávať pozor na to, aby prospieval. V prípade pochybností je lepšie obrátiť sa na odborníkov alebo dať z času na čas spraviť u veterinára krvný rozbor. Ak sa však budeš držať základných pravidiel kŕmenia surovou stravou, tvoj pes bude zdravý, šťastný a vitálny.