Tak ako orechy, aj semienka môžeš psom ponúknuť, ako doplnok stravy. Sú chutné a veľmi zdravé. Z niektorých sa dokonca vyrábajú aj oleje, ktoré sú pre psy tiež veľmi prospešné.

Semienka je vždy lepšie rozdrviť, aby z nich psy mohli využiť čo najviac zdraviu prospešných látok a zamiešať ich do kŕmnej dávky.

Aké semienka teda môžeš psom podávať?

Tekvicové semienka

Sú bohaté na vitamíny A, D, E a vitamíny skupiny B, nenasýtené mastné kyseliny, minerálne látky, ako zinok, selén, draslík, vápnik a fosfor. Priaznivo pôsobia na kožu a pazúry psa.

Slnečnicové semienka

Obsahujú esenciálne mastné kyseliny, vitamíny B1, E a minerálne látky, ako vápnik, horčík, železo a fosfor. Majú priaznivý vplyv na kožu, srsť a pazúry psa.

Ľanové semienka

Sú výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín a vlákniny. Obsahujú tiež selén a väčšie množstvo tuku. Preto ak má tvoj psík citlivé trávenie, podávaj ich s mierou, inak mu môžu spôsobiť hnačku. Ľanové semienka môžeš podávať pomleté alebo rozvarené aj spolu s vodou, v ktorej sa varili. Denne sa odporúča približne 1 kávová lyžička pomletých semienok na 10 kg hmotnosti psa. Ľanové semienka majú priaznivý vplyv na kožu, srsť a trávenie psa.

Sezamové semienka

Obsahujú vitamíny skupiny B, minerálny, ako vápnik, fosfor, železo, zinok a draslík. Ďalej obsahuje esenciálne mastné kyseliny a vlákninu. Majú priaznivý vplyv na kožu a srsť psa.

Mak

Je bohatý najmä na vápnik a preto je vhodné ho pridávať do kŕmnej dávky mladým psom v raste. Z minerálov ďalej obsahuje fosfor, draslík, horčík, sodík, železo, mangán, meď, zinok a selén. Nachádzajú sa v ňom však aj vitamíny E, C a ďalšie.

Alfalfa - Lucerna siata

Obsahuje vitamíny A, E, D, K, B6 a C, minerály, ako draslík, vápnik, fosfor a železo, esenciálne mastné kyseliny a má tiež vysoký obsah bielkovín. Alfalfa má priaznivý vplyv na trávenie, podporuje imunitný systém a má detoxikačné účinky. Je tiež vhodná pre psy, ktoré majú problémy s obličkami a močovými cestami.