Zelenina je pre psy podstatnou súčasťou BARF jedálničku. Obsahuje vlákninu, vitamíny, minerálne látky a ďalšie zdraviu prospešné živiny. Medzi druhy zeleniny, ktoré by v jedálničku psa nemali chýbať patrí aj mrkva.

Mrkva - superzelenina pre psy

Mrkva je koreňová zelenina obsahujúca veľké množstvo vitamínu A, K, C a tiež vitamínov skupiny B. Ďalej obsahuje vápnik, sodík, horčík, železo a ďalšie stopové prvky.

Mrkvu môžeme podávať psom už v prvých príkrmoch pre šteniatka. Vždy ju podávame strúhanú, rozmixovanú alebo nakrájanú na malé kúsky a premrazenú, aby bola čo najlepšie stráviteľná. Dôležité je tiež pridať do kŕmnej dávky s mrkvou aj oleje, napr. ľanový olej, olivový olej či lososový olej, aby sa vitamíny rozpustné v tukoch správne využili. 

Niektoré psy radi chrumkajú mrkvičku aj v celosti, čo je v poriadku. Psa to zabaví a zároveň mu to pomôže očistiť zubný povlak. Väčšie kusy zeleniny sú však pre psy ťažšie stráviteľné, resp. nevyužijú z nich všetky živiny. Preto popri týchto chrumkavých pochúťkach treba do jedálnička zakomponovať aj upravenú zeleninu (strúhanú, mixovanú, premrazenú, sparenú).

Mrkva na zápchu aj proti hnačke

Možno sa to zdá ako paradox, ale je to naozaj tak. Mrkva veľmi účinne pomáha ako pri zápche, tak aj pri hnačke

Dôvodom je, že mrkva je bohatá na rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Nerozpustná vláknina sa nerozpúšťa vo vode. Miesto toho na seba vodu viaže a v črevách tak zmäkčuje stolicu. Vďaka tomu pomáha s vyprázdňovaním psom, ktorí trpia zápchou.

Rozpustná vláknina sa zas vo vode rozpustí a vytvorí gél, ktorý zlepšuje trávenie a zabraňuje problémom s hnačkou. 

Ako psom správne podávať mrkvu:

  • v prípade zápchy - surovú mrkvu najemno nastrúhame alebo rozmixujeme a pridáme ju do kŕmnej dávky k mäsku. V dávke dočasne obmedzíme kosti, ktorých väčšie množstvo môže byť príčinou zápchy. Nezabúdame pridať olej.

  • v prípade hnačky - mrkvu uvaríme, roztlačíme a podávame spolu s rozvarenou ryžou v menších porciách niekoľkokrát za deň. Keď už hnačka začne prechádzať, môžeme pridať k mrkve s ryžou aj trochu povarené chudé mäsko. Až keď je už hnačka úplne preč, začneme opäť skrmovať surové mäso a bežnú stravu nášho psa.

Pozor na nežiaduce zafarbenie srsti

Možno ste už počuli, že pri nadmernej konzumácii mrkvy môžete mať oranžovú pokožku či oranžový moč. Dôvodom je vysoký obsah beta-karoténu (v tele sa mení na vitamín A), ktorý spôsobuje takéto sfarbenie. A to platí nie len pre ľudí, ale aj pre psy. 

Najviac to samozrejme vidno na psoch s bielou srsťou. Konzumácia veľkého množstva mrkvy, ale aj iných surovín s vysokým obsahom A vitamínu (napríklad pečeň) sa u psov môže prejaviť napr. 

  • oranžovo-hnedým výtokom z očí (zhnednutá srsť okolo očí)

  • hrdzavými fľakmi na tele

  • zhnednutou srsťou v oblasti genitálií a konečníka

Neznamená to, že biele psy nesmú vôbec jesť mrkvu. Avšak mali by ju jesť len striedmo, ak chceme predísť nežiadúcemu zafarbeniu ich srsti. 

Psom s bielou alebo svetlou srsťou môžeme podávať radšej bielu koreňovú zeleninu, ako napríklad paštrnák, koreň petržlenu, bielu repu a pod.

Čo robiť, keď psovi mrkva nechutí?

Aj psy majú svoje chuťové preferencie. Niektoré nezjedia ryby, iné zas odmietajú veškerú zeleninu a niektoré sú ochotné zjesť len určité druhy zeleniny. 

Ak psovi mrkva alebo iný konkrétny druh zeleniny nechutí, máme dve možnosti:

  • Pokúsime sa neobľúbenú zeleninu zamaskovať tak, že ju nastrúhame alebo rozmixujeme a zamiešame do mletého mäsa. Prípadne môžeme pridať aj ďalšiu prílohu, ktorú má pes rád (ideálne ak je chuťovo výraznejšia), napr. jablko, hruška, uhorka a pod.

  • Ak takéto maskovanie nefunguje, jednoducho neobľúbenú zeleninu z jedálnička vynecháme a podávame psovi to, čo mu chutí a dodá jeho telo rovnako prospešné živiny.

V BARF jedálničku je dôležitá rozmanitosť a pri vynechaní jedného či dvoch druhov zeleniny alebo ovocia sa nič nestane. Aj prieberčivé psy si pri BARFovaní nájdu to, čo im chutí a budú prosperovať.