BARF je naozaj to najlepšie, čo psovi môžeme ponúknuť. Ako ale zistiť koľko gramov jedla daný pes potrebuje? Výpočet kŕmnej dávky sa dá jednoducho vyrátať zadaním údajov do takzvanej BARF kalkulačky pre psa.

BARF kalkulačka slúži ako skvelá pomôcka napríklad pri overovaní vlastných výpočtov. Takisto je užitočná pre ľudí, ktorí matematike vôbec nefandia. Avšak, táto kalkulačka vyžaduje vstupné informácie, ktoré je potrebné zadať do jednotlivých políčok. Následným stlačením tlačidla pre výpočet kalkulačka určí výsledok v gramoch potravy potrebnej na deň.

Personalizovaný Výpočet Krmnej Dávky
BARF kalkulačka dokáže určiť doporučenú dávku krmiva na deň podľa individuálnej potreby vášho psa. Výpočet sa odvíja od aktivity, veku, váhy, prípadne typu plemena, kedy je výsledok čo najadekvátnejší. Program na výpočet krmnej dávky uľahčuje určovanie dávky aj začiatočníkom. Výsledok vám krásne určí koľko čoho do misky pripraviť.

AKO SPRÁVNE VYPLNIŤ ÚDAJE?
Najdôležitejšie parametre sú váha, vek a aktivita psa. Odpovedať na tieto parametre znie jednoducho, no niekedy to môže byť poriadna výzva. Pre získanie správneho výsledku, aj za pomoci kalkulačky, je potrebné zadať čo najpresnejšie údaje.

VÁHA PSA Ak má psík ideálnu hmotnosť, odpoveď pre kolónku “váha” je jasná. Jednoducho zadáme aktuálnu váhu psa a môžeme sa presunúť na ďalšie kolónky. Avšak, čo robiť ak má pes nadváhu alebo je podvyživený? V takýchto prípadoch sa nemôžeme zamerať na aktuálnu váhu psa, ale zadáme ideálnu váhu psa. Teda takú, ktorú chceme, aby psík úpravou stravy dosiahol. Napríklad ak potrebujeme, aby nám psík pribral zadáme do kolónky “váha psa” váhu, ktorá pre neho predstavuje ideálny kondičný stav. Ak by sme v takýchto prípadoch zadávali aktuálnu váhu, nič by sa nezmenilo. A čo viac, v prípade zmeny dennej aktivity by sa jeho stav mohol zhoršiť. Treba mať na pamäti, že kolónka váhy psa znamená ideálnu váhu psa. Ideálna váha psa môže byť aktuálny stav alebo predstavovať budúci cieľový stav vášho psa.

VEK PSA Vek svojho psa, hoci aj približný, každý pozná. Vo všeobecnosti sa vek psa delí do štyroch kategórií, kde patrí kategória šteniat, mladých dospelých, dospelých psov a seniorov. Medzi šteniatka sa radia psy do veku 12 mesiacov. Kategóriu mladých dospelých obsadia jedinci vo veku od 12 mesiacov do 18 mesiacov. Do dospelých možno zaradiť psíky od 15tich mesiacov. Pozor na kategóriu seniorov, ovplyvňuje ju aj veľkosť plemena. Plemená veľkých psov sa stávajú seniormi už vo svojich 6 rokoch. Pri stredných a malých rasách sa táto skupina začína od veku 9 rokov.

AKTIVITA PSA Aktivita psa predstavuje priemernú fyzickú záťaž vášho psa na dennej báze. Patria sem tri kategórie: ľahká, stredná a vysoká záťaž. Alebo aj: menej aktívny, stredne aktívny a veľmi aktívny pes. Túto časť si každý majiteľ musí zhodnotiť sám. Najlepšie je byť objektívny, keďže nám ide iba o dobro psa. Ak by sme aktivitu podcenili či precenili, výsledkom by mohlo byť neadekvátne vyrátaná porcia, čo by mohlo viesť k negatívnym výsledkom fyzickej zdatnosti vášho psa. Viac o tom ako správne určiť do akej kategórie váš pes spadá si môžete prečítať tu.

Krmné tabulky a tabuľka krmenia psov – Vaši sprievodcovia pri BARF krmení Pri prechode na BARF stravu je dôležité mať na pamäti, že každý pes je individuálna bytosť s unikátnymi potrebami. Preto je užitočné využívať krmné tabulky alebo tabuľku krmenia psov, ktoré poskytujú cenné usmernenia pre rôzne plemena, vekové kategórie a úrovne aktivity. Tieto tabulky môžu byť dobrým východiskom pri zisťovaní, koľko a akého typu masa barf je potrebné zaradiť do stravy vášho psa.

Prechod na BARF je krok, ktorý by mal byť uskutočnený premyslene a postupne. Začiatok môže byť náročný, avšak výhody, ktoré prináša správne vyvážená BARF strava, sú neoceniteľné. S našou kalkulačkou krmiva pre psy, krmnými tabuľkami a obsiahlymi radami na našom webe, máte všetko, čo potrebujete pre úspešný prechod a udržanie BARF stravovania.

Našu BARF kalkulačku čoskoro nájdete priamo u nás na www.barfer.sk. Zatiaľ Vám s výpočtom kŕmnej dávky pomôže článok Komplexný prechod na BARF. Pre viac informácií a tipov ako začať s BARFom