Beh so psom u vás dokáže prebudiť tímového ducha, zlepšuje kondíciu vášho psa a zároveň aj tú vašu. Spoločná aktivita so psom ponúka nie len tieto výhody, a práve preto sa stále vyššiemu záujmu a obľúbenosti teší aj canicross.

Čo je canicross?

Ťažné psie športy možno rozdeliť podľa ročného obdobia na sezóny so snehom a bez snehu. Pravdepodobne najznámejším ťažným športom sú zimné psie záprahy. Športy bez snehu ponúkajú taktiež mnoho disciplín a jednou z nich je práve canicross. Canicross je šport, kde je pes v záprahu spojený s bežcom a svojou silou tak pomáha bežcovi podať lepší výkon. Pes ani bežec nie sú vďaka kvalitnému vybaveniu obmedzovaní v pohybe, a spoločným úsilím vytvárajú perfektný výkonný tím.

Táto disciplína je vhodná pre aktívnych športovcov, no zároveň je vhodná aj pre neskúsených bežcov či rekreačných športovcov. Canicross podujatia sú organizované tak, aby si na svoje prišli profesionáli i amatéri, no v prvom rade aby, si ten deň užili štvornohí parťáci. Podujatia môžu mať rôzne dĺžky tratí, od 2 až do 100 km. Canicross možno praktizovať rekreačne alebo súťažne. Je to aktivita obľúbená psíčkarmi, ale aj športovcami s pretekárskymi ambíciami. Nie je náročný na vybavenie a je možné ho bežať so psom akéhokoľvek vzrastu.

Vybavenie

Pre najlepší zážitok z canicrossu je potrebné, aby bol pes vždy v komforte. Je preto nutné mať vhodný postroj pre psa. Postroj by mal byť taký, aby psovi nebránil v dýchaní a zároveň nesmie brániť pohybu predných končatín. Mal by byť navrhnutý tak, aby psovi pomohol využiť svoju silu v prospech bežca.

Ďalšia neoddeliteľná časť výbavy je bežeckých opasok pre bežca. Opasok by mal sedieť komfortne, nemal by padať a hlavne chrániť bežca pred prudkými ťahmi psa. Ťažná sila od psa by mala byť sústredená na zadok tak, aby nezaťažovala chrbát a kríže bežca.

Ako spojka medzi psovodom a psom slúži odpružené vodítko. Vodítko je odprúžené z toho dôvodu, aby tlmilo prenos ťahu psa na ľudské telo a naopak. Na konci tohto vodítka by mala byť pevná karabína pre upevnenie na postroj psa. Pre upevnenie druhého konca slúži bezpečnostná karabína s rýchlym vypúšťaním pre prípad stretu s kritickými situáciami.

V neposlednom rade je vhodná pohodlná bežecká obuv, prípadne rukavice ak je nutné psa často opravovať vodítkom.

Ovládanie psa

Pri tomto športe je vhodné naučiť psa základné povely, aby bolo ľahké ho ovládať aj pri podávaní vysokého výkonu. Ako prvé sa učí pes začať a pochopiť, že má bežať vpred. Niektorým jedincom to ide prirodzene, niektorí potrebujú trochu tréningu. Pri štartovaní sa v súťažných kategóriách využíva povel “Go”, štart alebo vpred. Po zavelení je psovi jasné, že sa aktivita začína a pes s radosťou vyrazí vpred. Počas behu sa stane, že canicrossový tím natrafí na križovatku, stretne iný canicrossový tím alebo čelí prekážke, ktorú treba obísť. V tom prípade je užitočné psa naučiť povely pre rozlíšenie strán. Aby bežec nebol obmedzovaný dlhými slovami pre určenie smeru vpravo a vľavo sú využívané skratky ako “džíí” a “hooo”, prípadne aj iné. V neposlednom rade je dôležité vedieť psa zastaviť a spomaliť alebo ukončiť beh s akýchkoľvek dôvodov.

U každého zdravého psa je jasné, že miluje behanie. Ak sa k nemu pridáte, ich nadšenie a radosť sa len znásobí a práve preto je tento šport tak obľúbený.