Výkonnosť a odolnosť jedinca závisí od prijatej energie a živín. Metabolizmus zabezpečuje potrebné látky pre štruktúru a funkciu organizmu. Organizmus teda potrebuje nie len kvantitatívne množstvo živín, ale aj kvalitatívne zastúpenie jednotlivých esenciálnych živín. Základom je zdravá a vyvážená strava. Môže sa ale stať, že pes trpí poruchami metabolizmu. Poruchy metabolizmu môžu viesť k deficitu energie a neschopnosti absorbovať alebo využiť niektoré živiny. Takéto poruchy zapríčiňuje genetika alebo plemenná predispozícia psa. Medzi najbežnejšie poruchy metabolizmu u psov patrí porucha ukladania medi, slabá absorpcia zinku, poruchy metabolizmu lipidov a malabsorpcia vitamínu B12.

Porucha ukladania medi

Meď je dôležitá pre transport a absorpciu železa. Pomáha pri tvorbe hemoglobínu, pri transporte bielkovín, atď. Je nesmierne dôležitá, pretože patrí medzi esenciálne prvky. Problémom je ak sa v tele zhromažďuje nadbytok medi. Zdravý metabolizmus funguje tak, že pečeň vylučuje nadbytok medi žlčou. Ak sa tak nestane, meď sa hromadí v pečeni, čím sa organizmus môže intoxikovať. Vzniká potenciál pre poruchy pečene, ako je nekróza, hepatitída alebo cirhóza. Príznaky ochorenia sa objavujú v strednom až staršom veku a nie sú závislé na diéte. Poruchy pečene sa vyskytujú s plemennou predispozíciou u Dalmatíncov, Nemeckých ovčiakov, Labradorských retríverov, Pudlov, Kokeršpanielov a iných. Liečba vyžaduje diétu so zníženou koncentráciou medi spolu s liekmi na podporu zníženia absorpcie medi v črevách.

Malabsorpcia zinku

Problém je zapríčinený vrodenou poruchou. Postihuje rozličné plemená s rôznym stupňom intenzity. Medzi najvážnejšie poruchy patrí neschopnosť absorbovať zinok z krmiva. Prejaví sa to už po narodení. Šteniatka sú svetlejšej farby, rast je spomalený, môžu byť prítomné kožné lézie a oslabený imunitný systém. Táto porucha postihuje hlavne plemeno Bulteriér a má fatálne následky. Jedinci s takýmto vrodeným ochorením sa dožívajú iba 7 mesiacov. Menej vážne symptómy sa prejavujú u severských ťažných plemien, ako je Malamut alebo Sibírsky husky. Slabší priebeh môže postihnúť aj Nemecké dogy alebo plemeno Doberman. Poruchy sa môžu vyskytnúť aj u šteniat, ktoré rýchlo rastú. Slabé prejavy vo forme kožných lézií sa efektívne vyriešia podaním zinku v krmive.

Poruchy metabolizmu lipidov

Prejavujú sa abnormálnym hromadením lipidov v krvi a plazme. Ochorenie zväčša postihuje Malých bradáčov (až 30% zástupcov plemena). Príznaky sa podobajú pankreatitíde. Liečba sa zameriava na zníženie koncentrácie lipidov v plazme tak, aby nepredstavovala zdravotné riziko. Vhodná je nízkotučná diéta a prídavok omega 3 mastných kyselín. Omega 3 mastné kyseliny môžu pomôcť pri normalizácií koncentrácie lipidov v krvi.

Malabsorpcia vitamínu B12

Deficit vitamínu B12, nazývaného aj kobalamín, spôsobuje anémiu a neurologické problémy. Jeho absorpcia závisí od zlúčeniny (intrinsic factor), ktorú tvorí mukóza žalúdka s pankreasom a spolu viažu kobalamín počas jeho postupu tráviacim traktom. Špecifické receptory mukózy čreva viažu a absorbujú vzniknutý komplex. Ak nie je prítomný intrinsic factor, absorpcia vitamínu B12 je výrazne zhoršená. Pes je schopný vytvárať rezervy vitamínu B12 v pečeni, preto stačia iba malé dávky v krmive. Dokonca tráviaci trakt psa účinne reabsorpuje vylučovaný vitamín B12 prostredníctvom enterohepatálneho obehu. Vďaka tomu je tento problém zriedkavý. Vrodená porucha postihuje hlavne plemená Veľký bradáč, Border kólia, Sharpei, Austrálsky ovčiak a Bígl. Klinické príznaky sú prítomné u šteniat. Prejavujú sa letargiou, nechutenstvom, slabosťou, anémiou, neutropéniou, zvýšeným amoniakom v plazme alebo encefalopatiou. Liečba je dlhotrvajúca a spočíva v pravidelnom injekčnom podávaní vitamínu B12 do svalu.

Aj napriek vhodnej a vyváženej strave je možné, že práve váš psík bude trpieť niektorou z vrodených porúch metabolizmu živín. Nie všetky musia končiť fatálne. Väčšina sa dá podporiť vhodnou diétou a medikamentóznou liečbou.