Nemecký ovčiak je veľké plemeno psa dožívajúce sa 9-13 rokov. Psy môžu v dospelosti vážiť 30 až 40 kg a sučky 22-32 kg. Preto potrebujú na svoj vývin kvalitnú potravu už od šteniatka. Ak si sa rozhodol pre kŕmenie šteniatka nemeckého ovčiaka barfom, tento článok ti v tom určite pomôže.

Ak si si práve priniesol alebo plánuješ priniesť šteniatko nemeckého ovčiaka a chceš mu dopriať kvalitnú potravu, barf je preňho to pravé. Najprv si zisti ako bolo šteňa kŕmené v chovateľskej stanici. Pokiaľ ho kŕmili barfom, máš o starosť menej a môžeš v kŕmení jednoducho pokračovať. Ak ale kŕmili granulami a ty chceš pre svojho drobca predsa len niečo kvalitnejšie a prirodzenejšie, je potrebné s prechodom postupovať opatrne. Prvé dva týždne, kým sa šteniatko nemeckého ovčia zabýva kŕm tým, čo dostával u predošlého chovateľa. Zmena prostredia je pre šteniatko stresujúce a aj zmena krmiva by mu mohla uškodiť. Keď si šteňa na nové prostredie zvyklo, môžeš prejsť z granúl na barf zo dňa na deň. Nie je nutná žiadna hladovka. Prvé dni by šteniatko malo dostávať ľahko stráviteľné druhy mäsa ako teľacie, jahňacie, králičie, morčacie alebo kuracie. Z kostí je vhodné podávať kuracie krky alebo krídla. Mäso a kosti môžeš zo začiatku pomlieť alebo nasekať na menšie kúsky, aby ich šteňa ľahšie prijímalo. Takisto môžeš dať do misky rôzne druhy zeleniny a vnútornosti, ktoré obsahujú viac vitamínov a minerálnych látok ako čistá svalovina.

Koľko čoho a kedy....

Šteniatka nemeckého ovčiaka na svoj správny vývoj potrebujú do veku 7-8 mesiacov prijať 4-6 % krmiva z ideálnej hmotnosti, ktorú šteňa v danom veku má mať. Množstvo sa môže upraviť podľa toho, či šteňa priberá rýchlo, alebo naopak nepriberá. Pre správny vývoj kostí má šteniatko zvýšené nároky na množstvo prijatého vápnika. Preto z celkovej kŕmnej dávky tvoria kosti 30 %. To zabezpečí dostatočný príjem vápnika. Okrem neho je dôležitý aj vitamín D, ktorý pomáha pri vstrebávaní vápnika. Mäso by malo tvoriť 50 % a zvyšných 20 % prílohy. Šteniatko má malý žalúdok a je vhodnejšie, keď prijíma menšie porcie a častejšie. Vo veku 2 mesiacov šteniatka rozdeľ celú kŕmnu dávku na 5 porcii a počas dňa ich dávaj šteniatku. Od 3 mesiacov stačí kŕmiť 4 krát denne, od 4. mesiaca 3 x denne. V piatich mesiacoch 2-3 x denne a od 6. mesiaca 2 x denne.

Puberta šteniat

V puberte, okolo 7.-8. mesiaca, kedy začne šteňa viac priberať, je dôležité postupne znižovať množstvo krmiva asi o 0,5-1 %. Ak psík výrazne nechudne, je možné kŕmnu dávku ďalej znižovať až do veku 1,5 roka, kedy by množstvo kŕmnej dávky malo zodpovedať množstvu pre dospelého psa. To znamená postupné znižovanie zo 4-6 % na 2-3 %. Všetko ale závisí od kondície psa. Nesmie byť príliš chudý, ani tučný. Zloženie kŕmnej dávky sa nemení. Nemeckému ovčiakovi je vhodné dávať už od šteniatka do 1,5-2 rokov kĺbovú výživu. Nemecký ovčiak má predispozíciu na dyspláziu bedrových kĺbov, preto je dôležitá správna výživa a zloženie kŕmnej dávky. Okrem kĺbovej výživy však nie sú potrebné žiadne špeciálne výživové doplnky. Kŕmnu dávku môžeš spestriť napríklad rôznymi bylinkami, semienkami, mliečnymi výrobkami, vajíčkami a ďalšími vhodnými zložkami.

Ak si sa rozhodol pre šteniatko nemeckého ovčiaka a chceš ho kŕmiť zdravo, dúfame, že tento článok ti v tom pomohol.