Poznáme to asi každý - leto, teplo, slnko, priatelia, dobré jedlo. Je síce jednoduchšie ísť do reštaurácie a objednať si svoje obľúbené jedlo, ale stráviť pekný večer v kruhu priateľov alebo rodiny pri dobrej grilovačke je na nezaplatenie. Ak ste sa rozhodli robiť domáce burgre, kúpili ste viac mäsa a pýtate sa čo s mletým mäsom, ktoré ostalo navyše, my vám poradíme. Doprajte pekný večer aj svojmu psíkovi. Tieto kvalitné zbytky pre psa obsahujú množstvo bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, tukov prospešných pre psíka a bola by škoda ich len tak vyhodiť.

Mäso na burger

Vynikajúce sú hovädzie burgre, ktorých mäso obsahuje až 23 % bielkovín a vyššie množstvo železa. Ak preferujete bravčové mäso, to obsahuje približne 18 % bielkovín, ale viac tuku, takže pri psíkoch s nadváhou, ho podávajte iba v malom množstve.

Ak robíte burgre podľa receptu a máte viac mäsa ako potrebujete, je dôležité zbytky pre psa odložiť stranou. Domáce brugre si môžete ochutiť podľa vlastných predstáv. Často však obsahujú viac soli ako psík potrebuje, preto jeho časť mletého mäsa dochucujte zvlášť. Do svojho burgru si môžete dať napríklad cesnak, horčicu, chilli a ďalšie chutné prísady, ktoré ale psík nemôže.

Čím dochutiť mäso pre psa...

Mleté mäso pre psa môžete ochutiť napríklad bylinkami. Taktiež je veľmi vhodné na zamiešanie zeleniny alebo ovocia, ktoré psy odmietajú jesť. Je možné doňho zamaskovať odčervovaciu tabletku a nemusíte tak spôsobovať psovi stres, keď mu ju chcete dať priamo do krku. Mleté mäso je obzvlášť vhodné pre šteňatá, seniorov, psíkov v rekonvalescencii, pri problémoch s príjmom potravy, alebo pri prechode z granúl na BARF. Ak vám mäska ostane príliš veľa, je lepšie ho odložiť do mrazničky a dať psíkovi inokedy.

Pozor na niektoré kuchynské zbytky

Netreba zabúdať na to, že kuchynské zbytky z uvareného a ochuteného jedla sú pre psy nebezpečné. Psíkovi môžete dať rôzne odrezky, ktoré vám ostanú pri čistení mäsa. Nikdy ale nedávajte psíkovi uvarené alebo upečené kosti. Mäsko môže byť ľahko povarené napríklad s mrkvou, ale nesmie byť osolené alebo dochutené rôznymi prípravkami pre ľudí. Veľakrát obsahujú konzervačné látky nebezpečné aj pre ľudí.

Dúfame, že týmto článkom sme vám pomohli ako užitočne využiť zbytky, ktoré by inak skončili v koši. Psík bude navyše rád, keď môže byť aj počas grilovačky so svojim pánom.