Optimálne obdobie, kedy môže šteniatko opustiť svoju mamu a ísť do nového domova, je po 8. týždni od narodenia. Do tej doby by malo šteňa ostať pri svojej mame. Aj keď na tuhú potravu prejde šteňa skôr, z hľadiska psychiky by malo ešte ostať v pôvodnom domove. Matka šteniatka pomáha pri výchove a určí hranice hry. Šteňatá odobraté od matky skôr sú často hyperaktívne, neposlušné, nemusia tolerovať iných psov.

Ak uvažuješ o chove a produkcii kvalitných šteniatok, alebo ostala tvoja sučka kotná a ty chceš šteniatka kŕmiť hneď od začiatku BARF stravou, tento článok ti v tom pomôže.

Hneď po pôrode by sa šteniatka mali napiť mledziva, čo najskôr. Mledzivo je sekrét mliečnej žľazy, ktorý sa vylučuje iba pár dní po pôrode a postupne prechádza do mlieka. Mledzivo je hustejšie, má vysoký obsah imunoglobulínov, vitamínov, minerálnych látok, bielkovín a zabezpečuje šteniatku pasívnu imunitu na niekoľko týždňov. Dôležité však je, aby šteniatko prijalo dostatočné množstvo mledziva, čo najskôr po pôrode. Inak už nebude možný prechod imunoglobulínov cez stenu čreva do krvi šteniatka, čo znamená, že šteniatko nebude mať dostatok imunitných látok a môže byť počas celého života náchylnejšie na choroby.

Kŕmenie v 1. a 2. týždni veku šteniatka

Prvé dva týždne prijímajú šteniatka iba materské mlieko. Preto je dôležité sledovať, či ho má matka dostatok, alebo či šteniat nie je veľa. Z tohto hľadiska musíme matke zabezpečiť kvalitnú stravu a pokoj na kojenie.

Ako dokrmovať šteniatka

Šteniatka môžeš začať prikrmovať od 3. týždňa veku 1-2 krát za deň. Pre šteniatka je stále veľmi dôležité mlieko, ale keďže kravské sa psom horšie trávi, je lepšie použiť kozie. Šteňatám priprav kašu z kozieho mlieka, mäsa a nastrúhanej mrkvy. Kuraciemorčacie prsia sú najvhodnejšie, pretože sú ľahko stráviteľné. Zo začiatku sa môžu ľahko povariť v čistej vode, pomlieť a zmiešať spolu s mrkvou a kozím mliekom, prípadne surovým žĺtkom. Mäso by malo tvoriť 80 % a zelenina 20 % z kŕmnej dávky. Príkrm podávaj vždy ohriaty, ideálne na 38 °C. 3 týždňové šteniatko sa ťažšie pohybuje a na príkrm ho treba zvykať tak, že mu papuľku namočíš po kašičky, alebo sa prstom pokúsiš dať šteniatku jesť.

Ako často kŕmiť šteniatko

Od 4. týždňa môžeš šteniatka prikrmovať 2-3 krát za deň. Kŕmna dávka by sa mala podobať tej z 3. týždňa, ale mäso už nemusí byť povarené. Stále však musí byť zohriate, aby sa šteniatka studeným príkrmom nepodchladili. Šteniatkam je možné začať pridávať aj hovädzie mäso. Ak matka začne zvracať potravu k šteňatám, je to normálne a nemusíš ju v tom obmedzovať.

5 týždňové šteniatko

Od 5. týždňa môžeš do príkrmu šteniatka zaradiť aj pomleté kuracie krídla, trupy, krky, mliečne výrobky, hydinové žalúdky, srdcia, listovú zeleninu, jablká, banány, kivi, ovsené vločky a ďalšie druhy mäsa. V 5. týždni stačí prikrmovať 3 krát denne. Pri väčších plemenách môžeš mäso krájať na menšie kocky, aby neskôr nemalo problém s prijímaním celého kusa mäsa.

Čím kŕmiť 6 týždňové šteňa

Kŕmna dávka 6 týždňového šteniatka sa už podobá kŕmnej dávke dospelého psíka. Môže obsahovať rôzne druhy mäsa, kosti, zeleniny, ovocia, príloh, chudšie vnútornosti. Kosti je vhodnejšie podávať malým plemenám stále mleté a pre väčšie plemená ich môžeš nasekať na menšie časti. Tiež je vhodné začať s podávaním pangaminu a morských rias. Šteniatko prikrmuj až 4 denne.

Kŕmna dávka šteniatka v 7. týždni

Šteniatka sa v tomto veku ešte občas napijú materského mlieka ale prikrmovať by sa mali aspoň 6 krát za deň. Väčšie plemená sú už schopné prijať aj celé kosti. Do misky môžeš dať šteniatku všetky druhy mäsa, zeleniny, ovocia, príloh, tak aby malo, čo najpestrejšiu kŕmnu dávku. Pokiaľ pôjde šteniatko do nového domova, kde bude kŕmené granulami, je lepšie ho začať pripravovať na ne už v 7. týždni. Granule by mali byť kvalitné a pred kŕmením ich treba namočiť do vývaru z mäsa, vody alebo kozieho mlieka. Najlepšie  je ich podávať večer.

Denná dávka krmiva pre šteňa

Od 8. týždňa sú už šteniatka schopné ísť do nového domova. Nových majiteľov by si však mal/a poučiť o tom, ako kŕmiť surovou stravou aj v novom domove. Najlepšie, ak na prvé dni im dáš balíčky s kŕmnou dávkou, na ktorú je šteňa zvyknuté. Inak by množstvo kŕmnej dávky malo byť 4-6 % z ideálnej hmotnosti šteniatka. Toto množstvo je potrebné rozdeliť na časti, ktoré z 50 % predstavuje mäso, z 30 % kosti a z 20 % prílohy. Šteniatko by malo dostávať krmivo aspoň 5-6 krát za deň. To znamená, že celkovú kŕmnu dávku rozdelíš na 5-6 porcií a v priebehu dňa dávaš šteniatku. Kŕmna dávka by mala mať minimálne izbovú teplotu, ale najlepšie 38 °C.

Keď si sa rozhodol/la kŕmiť svoje šteniatka od narodenia prirodzenou stravou sme veľmi radi a dúfame, že článok ti v tom pomohol.