BARF strava – ako kŕmiť barfom

//BARF strava – ako kŕmiť barfom

BARF strava – ako kŕmiť barfom

BARF strava je pre psa najprirodzenejšia, najlepšie stráviteľná a tiež najchutnejšia forma potravy. Kŕmiť barfom je iné, ako kŕmiť granulami. Je dôležité riadiť sa potrebami svojho psa, zabezpečiť mu pestrú stravu a tiež približne dodržiavať pomer kŕmnej dávky.

Ako začať s barfom?

Na začiatok je najlepšie vypočítať si kŕmnu dávku podľa tabuliek. Po pár týždňoch však už uvidíš prvé výsledky na svojom psovi a v prípade potreby mu jedálniček prispôsobíš. Ak by sa začal moc zaguľacovať, z dávky uberieš. Ak by sa ti zdalo, že naopak potrebuje trochu pribrať, dávku zvýšiš, poprípade pridáš cestoviny alebo tučnejšie druhy mäsa.

Pomer mäsa, kostípríloh by mal byť približne 60% – 20% – 20%. Ale aj to sa môže u niektorých psov mierne odlišovať. Nemusíš sa striktne držať tabuliek ak vidíš, že tvojmu psovi niečo nesedí. BARF jedálniček je relatívne flexibilný a dá sa prispôsobiť každému psovi na mieru.

Ak potrebuješ na začiatok s barfom poradiť, neváhaj nás kontaktovať do správy na našom facebooku.

Kde je najlepšie kupovať mäso pre psa?

Mäso pre psa vždy kupuj z overeného zdroja. V mäsiarstve alebo v potravinách je mäso v ľudskej kvalite, takže sa niet čoho báť. Avšak cena nie je príliš priaznivá. Najideálnejšie je preto kupovať mäso v e-shopoch zameraných na krmivá pre spoločenské zvieratá, kde ho v dobrej kvalite zoženieš za prijateľnú cenu.

Ak kúpiš či dostaneš mäso, ktorého zdroj nepoznáš, radšej ho psovi podávaj varené. V prípade overených zdrojov sa však surového mäsa netreba vôbec báť. No aj tak sa odporúča dodržiavať určité zásady. V ďalšom bode sa dočítaš, ktoré to sú.

Čo treba pri premrazení a rozmrazovaní mäsa dodržiavať?

Všetko mäso, ktoré sa chystáš psovi podávať, by sa malo premraziť aspoň na 48 hodín. Hlboké zmrazenie zničí väčšinu parazitov, ktoré by sa mohli v mäsa nachádzať. Psy však majú silné žalúdočné kyseliny, ktoré si dokážu poradiť so zárodkami väčšiny parazitov. Preto im raz za čas kúsok nepremrazeného mäsa z overeného zdroja neublíži.

Správne rozmrazovanie mäsa je tiež dôležité. Mäso by sa nemalo rozmrazovať pri izbovej teplote a hlavne nie počas teplejších mesiacov. Môže sa totiž rýchlo začať kaziť. Najlepšie je mäso rozmrazovať v chladničke alebo ak ho potrebuješ rozmraziť rýchlo, tak v mikrovlnke.

Na čo si dať pri barfovaní pozor?

Okrem toho, čo sa odporúča, je dôležité si povedať aj to, čo sa pri barfovaní neodporúča a na čo si dávať pozor.

Veľmi dôležité je vedieť, ktoré potraviny sa psom nesmú podávať. Patrí medzi ne napríklad čokoláda, avokádo či cibuľa. Pre psy sú nebezpečné aj varené alebo pečené kosti. Sú ťažko stráviteľné a štiepia sa na ostré kúsky, takže by mohli psovi poraniť tráviaci trakt. Bezpečné je podávať psom len surové kosti.

Príliš veľké množstvo kostí by psovi mohlo spôsobiť zápchu. Preto je vhodné kombinovať kŕmnu dávku tak, aby obsahovala aj svalovinu, vnútornosti a zeleninu. Pri prechode z granúl na BARF či pri nesprávne zvolenej kombinácii surovín sa zas môže stať, že pes dostane hnačku. Na tú najlepšie pomôže rozvarená ryža s varenou mrkvou a chudým mäskom.

Kŕmna dávka by mala byť pestrá a v priebehu určitého obdobia, napr. mesiaca by sa mali vystriedať rôzne druhy mäsa, zeleniny a ovocia, poprípade i doplnkov. Nedostatočná rozmanitosť stravy môže mať za následok, že sa psovi nedostanú v správnom pomere všetky vitamíny a minerály.

Najdôležitejšie je sledovať svojho psa a dávať pozor na to, aby prospieval. V prípade pochybností je lepšie obrátiť sa na odborníkov alebo dať z času na čas spraviť u veterinára krvný rozbor. Ak sa však budeš držať základných pravidiel kŕmenia surovou stravou, tvoj pes bude zdravý, šťastný a vitálny.

2017-11-16T12:13:54+00:00

Používaním stránky vyjadrujete súhlas s používaním cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close