Kosti sú nenahraditeľnou súčasťou psieho jedálnička. Obsahujú množstvo vápnika a ďalších minerálnych látok, ktoré sú pre správnu výživu psa veľmi dôležité. Mali by tvoriť približne 20 - 30% kŕmnej dávky.
Kosti podávame psom vždy surové, nikdy nie varené alebo pečené. Tepelne upravené kosti menia svoju štruktúru a štiepia sa na ostré úlomky, ktoré môžu psovi ublížiť. Taktiež sa oveľa horšie trávia a môžu spôsobiť tráviace problémy.
Psom je najlepšie podávať mäsité kosti, tj. kosti obalené mäsom. Čisté kosti a hlavne vo väčšom množstve môžu psovi spôsobiť zápchu. Najideálnejšie sú kosti z hydiny, napr. kuracie krky, krídla, trupy. Vhodné sú aj morčacie, kačacie či iné hydinové kosti, avšak sú trochu tvrdšie než kuracie a preto ich podávame len psom, ktorí nemajú problém ich rozhrýzť.
Psom alergickým na hydinu môžeme podávať králičie mäso a kosti. Skvelým zdrojom kostí sú tiež celé ryby.
Väčšie kosti, ako napr. bravčové či hovädzie podávame psom ako zábavku aj s kĺbmi a chrupavkami, ktoré sú zdrojom kolagénu.
Šteňatá alebo staršie psy môžu mať problém s konzumáciou kostí. Pre nich je skvelou alternatívou mleté mäso s pomletými kosťami a chrupavkami, vďaka ktorému dostanú svoj potrebný prísun vápnika a ostatných minerálnych látok.
Ihlový reflex
Každý pes má vrodený ihlový reflex, ktorý mu pomáha bezpečne stráviť kosti. Účinný je však aj pri iných ostrejších predmetoch, ktoré pes zhltne.
Ihlový reflex je vlastne obranný mechanizmus žalúdku a čriev psa. Pokiaľ pes zje napr. kosť, ktorá má ostrý koniec, stena čreva sa pri dotyku ostrého konca uhne a predmet otočí tupým koncom napred.
Tento reflex však môže časom zaniknúť, pokiaľ nie je používaný, napr. pokiaľ je pes dlhodobo kŕmený granulami a konzervami. Preto ak prechádzame na surovú stravu už u dospelého psa, s kosťami začíname opatrne.