Aloe vera je zelený sukulent, ktorý pozná asi každý. Možno ho už máš na svojej parapete a ani si netušil, aké má pozitívne účinky na tvoje zdravie a zdravie tvojho psa. V tomto článku ti priblížime jej účinky a využitie aj pri barfovaní.

Účinky aloe vera

Významné účinky aloe vera poznali už v starovekom Egypte. Dnes sa opäť stáva populárnou, pretože podporuje imunitu, urýchľuje metabolizmus, detoxikuje organizmus, lieči popáleniny a poranenie kože. Má antibakteriálne, antimykotické a protivírusové účinky. Taktiež obsahuje škálu vitamínov a minerálnych látok.

Využitie u psa

Aloe vera gél môžeš použiť na vonkajšie ošetrenie pri poranení kože, popáleninách, kožných alergiách. Skvele sa hodí aj na upokojenie podráždených labiek od posypovej soli. Použiť môžeš aj šampón s obsahom aloe. Avšak výťažky z tejto rastliny parazity nezabíjajú. Preto, ak má tvoj psík napríklad blchy, treba navštíviť veterinára, ktorý si s parazitmi poradí. Aloe vera je možné užívať aj vnútorne, t.j. spolu s krmivom alebo vodou. Týmto spôsobom posilníš imunitu psa a podporíš hojenie rán. Tiež je vhodné užívať ju aj pri barfe, ale vyberaj čo najkvalitnejšie produkty bez zbytočných konzervačných látok.

Lieky pre psa

Hoci má aloe vera veľa liečivých účinkov, stále je braná len ako doplnok stravy. Preto pri návšteve veterinára radšej povedz, že svojmu psíkovi dávaš aloe. Dnes už sú aj takí veterinári, ktorí užívanie tohto zázraku sami odporučia. Ak sa u psa vyskytnú nejaké problémy, vždy sa poraď, a nelieč psíka na vlastnú päsť. O ďalších výživových doplnkoch, ktoré môžeš dať svojmu psovi sa dočítaš v našom článku.

Najcennejší z výrobkov je gél, ktorý obsahuje najviac percent aloe a čo najmenej konzervačných látok. Okrem gélu je na trhu aj prášok, sprej, šampón a ďalšie výrobky.

Dávkovanie

Hoci sa píše, že psík sa predávkovať nemôže, nemal by si to s gélom preháňať. Na posilnenie imunity stačí psovi 0,5 ml gélu na 1 kg živej hmotnosti. Gél môžeš dať psovi do misky s vodou, zriedený do papuľky pred jedlom alebo spolu s krmivom. Aspoň mu trošku zmeníš chuť krmiva. Začať by si mal s malými dávkami a asi po týždni sa dostať na 0,5 ml/kg. Počas liečby sa môže množstvo gélu zvýšiť až na 2ml/kg.

Dúfame, že tento článok ti pomohol zaradiť do psieho barf jedálnička ďalšiu užitočnú a zdravú ingredienciu.