BARF pre mačky je spôsob kŕmenia mačiek prirodzenou stravou. Mačka, hoci je už tisícky rokov zdomácnená, je pôvodom lovec a mäsožravec. Podobne ako psovité šelmy, aj mačky skonzumujú zo svojej koristi mäso, kosti i vnútornosti. Kŕmenie BARFom psov a mačiek sa však predsa len v niečom líši. Spoločne sa pozrime na to, ako správne kŕmiť mačku surovou stravou.

Prechod z granúl na BARF

Pri psoch je prechod na BARF pomerne jednoduchý a dá sa uskutočniť viacerými spôsobmi. Mačky (hoci to neplatí na všetky) sú vo všeobecnosti dosť vyberavé a ťažšie znášajú zmeny. Preto sa pri mačkách odporúča postupný prechod na surovú stravu. To znamená, že sa ku pôvodnej strave začne pridáva nová strava. Najprv len v malom množstve, potom každým dňom môžeme z granuliek uberať a pridávať viac a viac mäsa, až napokon granule úplne vysadíme. 

Ak máte mačku, ktorá nie je prieberčivá a dobre znáša zmeny, môžete skúsiť aj okamžitý prechod na BARF, tj. zo dňa na deň prestanete podávať granule a začnete kŕmiť surovou stravou. 

Kŕmna dávka BARF pre mačky

Dennú kŕmnu dávku pre mačku vypočítame podobne ako pri psoch. Rátame 2-3% z ideálnej váhy mačky. Pri zložení kŕmnej dávky a počte kŕmení za deň však nastáva zásadný rozdiel. 

Zloženie kŕmnej dávky pre mačku

Tip: Pre jednoduchšie kŕmenie odporúčame vyskúšať kompletnú zmes surového mäsa pre mačky Mňau Mix.

Mačka je na rozdiel od psa čistý mäsožravec. Vo svojom jedálničku preto nepotrebuje prílohy vo forme zeleniny, ovocia či obilnín. Mačky taktiež preferujú čerstvé mäso. Psy bez problémov zjedia aj odležané a mierne páchnuce mäso (podobne ako vlci v prírode). BARFovať mačku môže byť preto náročnejšie, keďže prístup k úplne čerstvému mäsu každý deň má len málokto. Samozrejme si mačky vedia zvyknúť na mäso z mrazničky, avšak ak by nezjedli z misky všetko, už sa k nemu po niekoľkých hodinách pravdepodobne nevrátia. 

Počet kŕmení za deň

Mačacia tráviaca sústava je uspôsobená na trávenie viacerých menších porcií jedla za deň. Preto sa odporúča dennú kŕmnu dávku pre mačku rozdeliť aspoň na 3-4 porcie.

Doplnky stravy pre mačky

Platí, že pri pestrej strave doplnky nie sú nevyhnutné. Niekedy sa nám však predsa len môžu zísť. Medzi bežné doplnky, ktoré môžeme pridávať do mačacieho jedálnička patria oleje či bylinky (známou obľúbenou mačacou rastlinkou je napríklad kocúrnik obyčajný).

Tip: V našom e-shope môžete nájsť chutné mačacie pamlsky s kocúrnikom.

Jednou z najdôležitejších látok, na ktorých prísun treba u mačky dbať je taurín. Na rozdiel od psa, organizmus mačky nie je schopný si taurín sám syntetizovať a mačka je tak odkázaná na jeho príjem z vonkajšieho prostredia. Skvelým zdrojom taurínu je srdce (mačkám môžeme podávať aspoň 1x do týždňa celé hydinové srdiečka alebo kúsky hovädzieho srdca). Alternatívou sú pamlsky a doplnky stravy s vyšším množstvom taurínu. 

Rovnako ako psom, aj mačkám je možné dopriať plnohodnotnú výživu formou surovej stravy. Podrobnejšie informácie o kŕmení mačiek BARFom nájdete v našich ďalších článkoch.