BARF pre zdravé psy nie je nijak zvlášť zložitý, pokiaľ si k tomu naštudujeme pár zásadných pravidiel. Kŕmenie psov na diétach, či už kvôli problémom s obličkami alebo pečeňou, je však trochu náročnejšie. Mnohí radšej v prípade stanovenia diagnózy siahnu po granulách a konzervách z radov veterinárnej diéty. Samozrejme, aj toto je jedna z možností a pre niekoho môže byť vyhovujúca. Pre tých, čo chcú zotrvať alebo dokonca práve kvôli tomu prejsť na BARF máme dobrú správu. Pri dodržiavaní správne nastavenej diéty môže Váš psík prosperovať aj na surovej strave.

Obličková diéta pre psy

Pre psy so zníženou funkciou obličiek je najdôležitejšie znížiť príjem bielkovín a podávať len veľmi kvalitné bielkoviny (bohaté na esenciálne aminokyseliny). Nie všetky druhy mäsa sú preto vhodné. Najvhodnejšie je kuracie mäso, morčacie mäso, jahňacie mäso, králičie mäso a ryby. Senzitívne mäsko vhodné pre psy na diétach nájdete na našom eshope v kategórii senzitívne druhy mäsa .

Vnútornosti obsahujú veľké množstvo fosforu a preto ich obmedzíme na minimum. Z času na čas je možné pridať psovi do kŕmnej dávky neprané držky, vemeno či pľúca

Kosti podávame v menšom množstve, v prípade potreby doplníme vápnik formou rozdrvených vaječných škrupín

Psovi na obličkovej diéte podávame viac príloh ako mäsa samotného. Je to práve kvôli nutnému obmedzeniu bielkovín. Približne 1/3 kŕmnej dávky teda tvorí mäso (niektoré kŕmne dávky ho nemusia obsahovať vôbec a nahradíme ho jogurtom, tvarohom, syrom a vajíčkami). 2/3 kŕmnej dávky potom tvoria prílohy. Podávať môžeme prakticky všetku zeleninu a ovocie, ktoré má pes rád. Okrem toho podávame aj varené zemiaky, ryžu či cestoviny.  

Podobne ako vnútornosti, aj ovsené vločky obsahujú veľa fosforu a preto ich psom na obličkovej diéte nepodávame! Ovsené vločky nahrádzame vločkami so zložením vhodným pre psíka na obličkovej diéte. Takéto vločky nájdete aj na Barferi v kategórii vločky so zeleninou

Doplnky stravy sú pre psy so zníženou funkciou obličiek dôležité. Keďže filtračná schopnosť ich obličiek je narušená, dochádza ku strate dôležitých vitamínov. Tie vieme doplniť kombináciou viacerých doplnkov, napr. kokosový olej, pangamin, šípkové šupky

Pečeňová diéta pre psy

Diéta pre psy s chorou pečeňou sa bude líšiť v závislosti od konkrétnej diagnózy. Niektoré ochorenia pečene si vyžadujú zvýšený príjem bielkovín, niektoré naopak znížený. Podobne je to aj s tukmi. V oboch prípadoch je však dôležité podávať psovi vysoko kvalitné bielkoviny.

Najvhodnejšími druhmi mäsa sú kuracie mäso, morčacie mäso, hovädzie mäso, teľacie mäso a biele ryby. Kosti podávame v bežnom množstve (cca 20% z kŕmnej dávky), rovnakého druhu ako mäso. 

Keďže psom s chorou pečeňou sa v organizme hromadí meď, je dôležité potraviny na ňu bohaté obmedziť. Zo psieho jedálničku teda vynecháme vnútornosti (najmä pečeň), bravčové mäso, jahňacie mäso, kačacie mäso a lososa. 

Napriek tomu, že lososa je lepšie nepodávať, je lososový olej naopak veľmi dobrým zdrojom omega 3 mastných kyselín. Veľmi vhodné je podávať aj kokosový olej, a to najmä psom, ktoré majú problémy so vstrebávaním tukov. 

Zelenina, ovocie, mliečne výrobky a vajíčka sú pre psy na pečeňovej diéte tiež vhodné. Pri ovocí je ale dôležité, aby bolo zrelé a zbavené kôstok. Ďalšie prílohy, ktoré by sa v jedálničku psa mali vyskytnúť sú ryža, cestoviny a ovsené vločky. Vločky obsahujú veľké množstvo vlákniny takže napomáhajú tráveniu. Zároveň tiež pomáhajú telu zbaviť sa amoniaku. 

Z doplnkov stravy je najlepšie siahnuť po takých, ktoré obsahujú ostropestrec mariánsky. Ten má úžasnú schopnosť pomáhať s regeneráciou pečeňových buniek. 

Psom na pečeňovej diéte rozdelíme kŕmnu dávku na 3 až 5x denne, aby sme ich trávenie nezaťažovali veľkými porciami jedla. 

Poraďte sa s veterinárom

Kŕmenie psov na diétach si vyžaduje dobrú informovanosť majiteľa psa a tiež striktné dodržiavanie toho, čo môže a čo nemôže ísť do psej misky. V týchto veciach je dôležité poradiť sa aj s Vašim veterinárom. Ten by mal schváliť jedálniček a v prípade potreby aj pomôcť s jeho úpravami, aby vyhovoval presne Vášmu psovi.