Tráviace problémy u psov sú bežným problémom, ktorý môže mať rôzne príčiny. Tieto problémy môžu zasiahnuť každého psa bez ohľadu na vek, veľkosť či plemeno. Je dôležité vedieť, ako rozpoznať prvé príznaky, aké sú najčastejšie príčiny a ako môžete pomôcť svojmu psovi obnoviť zdravé trávenie. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o príčinách tráviacich problémov u psov a možnostiach ich riešenia.

Čo sú tráviace problémy u psov?

Tráviace problémy sa u psov prejavujú rôznymi príznakmi, ako sú hnačka, zvracanie, plynatosť, strata chuti do jedla, bolesť brucha alebo nepravidelná stolica. Tieto problémy môžu byť krátkodobé, spôsobené napríklad zmenou stravy, ale aj chronické, ktoré si vyžadujú dlhodobú starostlivosť a diagnostiku.

Najčastejšie príčiny tráviacich problémov u psov

Existuje niekoľko hlavných príčin tráviacich problémov u psov. Niektoré z nich sú menej závažné a dajú sa jednoducho riešiť, zatiaľ čo iné môžu byť znakom vážnejšieho ochorenia.

1. Diétne chyby a nevhodná strava

Jednou z najbežnejších príčin tráviacich problémov u psov sú chyby v strave. Sem patrí:

  • Náhla zmena stravy: Rýchly prechod na nový typ krmiva môže narušiť tráviaci systém psa, čo vedie k hnačke alebo zvracaniu.

  • Nevhodné krmivo: Niektoré komerčné krmivá obsahujú zložky, ktoré môžu byť pre psy ťažko stráviteľné, napríklad obilniny alebo umelé prísady.

  • Prejedanie sa: Keď pes zje príliš veľa jedla naraz, jeho žalúdok sa môže rozťahovať, čo spôsobuje plynatosť a nepríjemné pocity.

  • Požitie ľudského jedla: Niektoré potraviny, ako čokoláda, cibuľa, hrozno a alkohol, môžu byť pre psov toxické a viesť k závažným tráviacim problémom.

2. Potravinové alergie a intolerancie

Potravinové alergie alebo intolerancie môžu spôsobiť zápal v tráviacom trakte psa a vedú k hnačke, zvracaniu, svrbeniu kože alebo kožným problémom. Medzi najčastejšie alergény patrí:

  • Kuracie mäso

  • Obilniny (pšenica, kukurica)

  • Mliečne výrobky

V prípade podozrenia na alergiu je vhodné nasadiť eliminačnú diétu, pri ktorej sa vylúčia podozrivé zložky a sleduje sa, ako pes na zmenu stravy reaguje. V takýchto prípadoch môže byť prechod na prirodzenú stravu, ako je BARF, nápomocný, pretože umožňuje lepšiu kontrolu nad zložkami stravy.

3. Parazitárne infekcie

Parazity, ako sú škrkavky, pásomnice alebo giardia, môžu spôsobovať závažné tráviace ťažkosti u psov. Príznaky parazitárnych infekcií zahŕňajú:

  • Hnačka, často s prímesou krvi

  • Strata hmotnosti

  • Nafúknuté brucho, najmä u šteniat

  • Nechutenstvo

Prevencia zahŕňa pravidelné odčervovanie a sledovanie príznakov infekcie. Ak máte podozrenie na parazity, je potrebné navštíviť veterinára a nechať vykonať testy stolice.

4. Bakteriálne a vírusové infekcie

Infekcie spôsobené baktériami, ako sú Salmonella alebo Campylobacter, a vírusy, ako je parvoviróza, môžu spôsobiť vážne tráviace ťažkosti. Tieto infekcie sa často prejavujú intenzívnou hnačkou, zvracaním, stratou hmotnosti a letargiou. Niektoré z týchto stavov sú vysoko nákazlivé a vyžadujú rýchlu veterinárnu starostlivosť.

5. Stres a úzkosť

Stres môže ovplyvniť nielen správanie psa, ale aj jeho trávenie. Psy môžu reagovať na stres zmenami v prostredí, separačnou úzkosťou alebo hlukom. Stres často vedie k tráviacim problémom, ako je hnačka alebo nechutenstvo. Dôležité je poskytnúť psovi pokojné prostredie a pravidelný režim.

6. Zápaly tráviaceho traktu

Gastritída a enteritída sú zápaly žalúdka alebo čriev, ktoré môžu byť spôsobené infekciami, toxínmi alebo konzumáciou nevhodných predmetov. Zápal žalúdočnej sliznice často spôsobuje opakované zvracanie a bolesť brucha. V prípade zápalov tráviaceho traktu je nevyhnutná veterinárna starostlivosť a prispôsobenie stravy.

7. Neznášanlivosť na niektoré zložky krmiva

Niektorí psi môžu mať problémy s trávením určitých druhov mäsa alebo prísad v komerčnom krmive. Prechod na BARF stravu, ktorá je založená na surovej strave, môže v mnohých prípadoch pomôcť zlepšiť trávenie. Tento typ stravy je prirodzenejší a menej zaťažujúci pre tráviaci systém psa, čo znižuje riziko problémov.

Ako môže BARF strava pomôcť pri tráviacich problémoch?

BARF strava (Biologically Appropriate Raw Food) môže byť efektívnym riešením pre psy s tráviacimi problémami. Prechod na surovú stravu pomáha odstrániť nevhodné zložky, ako sú umelé konzervanty, plnivá a obilniny, ktoré môžu byť príčinou problémov. Pri správne vyváženej BARF strave dostáva pes čerstvé mäso, kosti a vnútornosti, čo zodpovedá jeho prirodzenej výžive.

Medzi výhody BARF stravy pre psov s tráviacimi problémami patria:

  • Lepšia stráviteľnosť: Čerstvé mäso je ľahšie stráviteľné ako niektoré komerčné krmivá.

  • Zníženie alergií: Pri eliminácii konkrétnych zdrojov bielkovín je jednoduchšie identifikovať potravinové alergie.

  • Podpora črevnej mikroflóry: Prirodzená strava môže podporiť zdravú črevnú mikroflóru a zlepšiť celkové trávenie.

Mnohí majitelia psov zistili, že po prechode na BARF stravu sa trávenie ich psov výrazne zlepšilo. Ak sa rozhodnete pre tento typ stravy, odporúča sa začať pomaly a konzultovať prechod s veterinárom.

Kedy vyhľadať veterinárnu starostlivosť?

Ak tráviace problémy u vášho psa pretrvávajú viac ako 24 hodín, alebo ak sú sprevádzané závažnými príznakmi, ako sú krv v stolici, extrémna letargia alebo neustále zvracanie, je nevyhnutné vyhľadať veterinárnu pomoc. Veterinár môže vykonať potrebné testy a odporučiť liečbu, ktorá môže zahŕňať špeciálnu diétu, lieky alebo doplnky výživy.

Ako predchádzať tráviacim problémom u psov?

Prevencia tráviacich problémov je kľúčom k dlhodobému zdraviu vášho psa. Tu sú niektoré tipy, ako predchádzať problémom:

  • Kvalitná a vyvážená strava: Vyberte si kvalitné krmivo alebo prejdite na BARF stravu, ktorá je prispôsobená potrebám vášho psa.

  • Postupná zmena stravy: Ak meníte krmivo, vždy to robte postupne, aby sa tráviaci systém psa prispôsobil.

  • Pravidelné odčervovanie: Pravidelné odčervovanie pomáha predchádzať parazitárnym infekciám.

  • Dozor pri prechádzkach: Zabraňte psovi jesť nevhodné predmety alebo zvyšky jedla vonku.

  • Stresové situácie: Snažte sa minimalizovať stresové situácie, ktoré môžu ovplyvniť trávenie vášho psa.

Záver

Tráviace problémy u psov môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, od diétnych chýb až po závažné ochorenia. Rozpoznanie príčin a rýchla reakcia sú kľúčom k tomu, aby sa váš pes rýchlo zotavil. Prechod na prirodzenú stravu, ako je BARF, môže v mnohých prípadoch zlepšiť trávenie a celkové zdravie vášho psa. Vždy však konzultujte zmeny v strave a liečbe s veterinárom, aby ste zabezpečili, že váš pes dostáva tú najlepšiu starostlivosť.


Často kladené otázky (FAQ)

1. Aké sú najčastejšie príznaky tráviacich problémov u psov?
Najčastejšie príznaky zahŕňajú hnačku, zvracanie, nechutenstvo, plynatosť a nepravidelnú stolica. Ak tieto príznaky pretrvávajú, je potrebné konzultovať veterinára.

2. Môže prechod na BARF stravu pomôcť pri tráviacich problémoch?
Áno, prechod na BARF stravu môže pomôcť, najmä ak sú problémy spôsobené potravinovými alergiami alebo neznášanlivosťou na niektoré zložky komerčného krmiva.

3. Ako rýchlo by som mal meniť stravu svojho psa, aby som predišiel tráviacim problémom?
Odporúča sa postupný prechod na nové krmivo počas 7 – 10 dní, aby sa tráviaci systém psa prispôsobil zmenám.