BARF jedálniček, ktorého základ tvorí mäso, kosti a prílohy, je možné obohatiť aj o rôzne doplnky. O doplnkoch, ktoré sú pri barfe vhodné a prospešné sa môžete dočítať v našom článku. Tento článok bude zameraný na to, prečo je chlorella pre psa vhodná a aké vitamíny a minerály v sebe skrýva.

Chlorella

Chlorella sa zaraďuje medzi jednobunkové sladkovodné riasy. Pre svoj vysoký obsah proteínov (okolo 50 %), chlorofylu, vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín sa používa ako doplnok výživy nielen u ľudí, ale aj u zvierat.

Vitamíny pre psa

Táto zelená sladkovodná riasa je zdrojom vitamínov skupiny B, obzvlášť B12, vitamínu E, C a tiež betakaroténu a kyseliny listovej.

Minerálne látky

Z minerálnych látok sa v chlorelle nachádza napr. horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor, zinok...

Aké pozitívne vlastnosti má chlorella na psa?

Chlorellu je vhodné zaradiť do psieho jedálnička, pretože podporuje obranyschopnosť organizmu, chráni psa pred voľnými radikálmi, zlepšuje stav srsti a reprodukcie. Betakarotén chráni psa pred karcinogénnymi látkami. Tiež pomáha odstrániť ťažké kovy z tela a detoxikovať organizmus. Chlorofyl pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru a neutralizuje zápach z papuľky.

Ako sme už spomínali, základ kŕmnej dávky tvorí z 50 – 60 % mäso + 20 – 30 % kosti + 20 – 30 % prílohy. Celkové množstvo krmiva, ktoré by mal dospelý psík za deň prijať je okolo 2 – 3 % z jeho ideálnej hmotnosti. Kŕmna dávka by mala byť čo najpestrejšia, to znamená, podávať psíkovi rôzne druhy mäsa, kostí, ovocia, zeleniny. Takto mu zabezpečíte prísun potrebných živín. Niekedy však psík odmieta napr. zeleninu, alebo aj pri dodržaní jedálnička môže mať psík problémy s imunitou. V takom prípade môže byť chlorella skvelým zdrojom chýbajúcich živín alebo prevenciou pred vznikom niektorých ochorení.

Dávkovanie chlorelly by malo byť uvedené na obale výrobku. Je lepšie začať v malých dávkach a postupne množstvo zvyšovať, a zároveň sledovať psíka ako na chlorellu zareaguje.

Ak by náhodou chlorella spôsobovala Vášmu psíkovi problémy, môžete mu skúsiť zaradiť do jedálnička napr. aloe vera, o ktorej sa dočítate v našom článku.