Zažívací trakt, jeho veľkosť a spôsob trávenia, závisia od typu stravovania. Psy sa síce radia medzi mäsožravce, no potrebujú vo svojej strave aj rastlinnú zložku. Ich tráviaci trakt nie je až taký krátky, ako u väčších mäsožravcov. Trávenie je v každej časti odlišné a takisto aj problémy môžu nastať rôzne. Správne nastavenie jedálnička pre podporu liečby a uľavenia od ťažkostí v prípade ochorenia, vyžaduje správnu diagnostiku danej časti tráviaceho aparátu. Diéta musí byť adekvátne upravená s ohľadom na obsah, zdroj a kvalitu bielkovín, sacharidov, koncentráciu a typ tukov a vlákniny. Dôraz sa kladie aj na stráviteľnosť živín v krmive. 

Na ochorenia zažívacieho aparátu sa možno pozerať z hľadiska trvania. Problém teda môže byť akútny alebo chronický. Gastrointestinálnych chorôb je nemálo a ich pôvodcom môžu byť parazity, vírusy, baktérie, autoimunitné ochorenia či iné vnútorné ochorenia. Medzi najbežnejšie ochorenia tráviaceho aparátu patria ochorenia pankreasu, pečene, žalúdka a čriev. Vzhľadom k danému problému sa nastaví aj adekvátna diéta. 

Pankreas

Pri ochorení pankreasu väčšinou čelíme pankreatitíde alebo nedostatočnej funkcii pankreasu, tiež nazývanej EPI (exokrinná pankreatická insuficiencia). Dôraz sa kladie na určenie problému, pretože sa od toho odvíja nastavenie jedálnička. Môže mať akútny alebo chronický charakter. Príčiny vzniku zápalu sú rôzne, pričom krmivo zohráva hlavnú rolu. Zápal môže spôsobiť nevhodná strava, ako je napríklad silne korenené jedlo od stola, krmivo s vysokým obsahom tuku, pokazené jedlo alebo aj náhla zmena v jedálničku či zloženie komerčných krmív. Aj keď problém nenastane okamžite, nadváha a vysoký krvný tlak tiež prispievajú ku vzniku zápalu. Výsledkom pankreatitídy je porucha vylučovania pankreatických enzýmov. Pri akútnych zápaloch je nutná včasná diagnóza a nastavenie okamžitej hladovky. Príjem potravy by mohol problém zhoršiť a tak by sa nám z akútneho zápalu mohol rýchlo stať chronický. Po vyliečení je potrebná silná diéta s vylúčením tukov a znížením obsahu vlákniny. 

Chronické problémy nastávajú po prekonaní akútneho zápalu alebo aj pri nedostatočnom vyvinutí pankreasu, prítomnosti iných zápalov alebo nádorových ochorení. Takéto problémy spôsobujú nedostatočnú produkciu tráviacich enzýmov. Čelíme tak exokrinnej pankreatickej insuficiencii. Množstvo potrebných tráviacich enzýmov je málo a tým pádom nastáva problém v trávení. Psík môže strácať na váhe pričom nestráca apetít, sú prítomné hnačky, väčší objem výkalov alebo sa v truse nachádzajú nestrávené časti potravy. V trávení neprebieha správny rozklad hlavne tukov, preto je nutné do stravy pridať aj potrebné enzýmy, ktoré si organizmus kvôli ochoreniu nedokáže vytvoriť sám. Musí sa jednať o pankreatické enzýmy a ich koncentrácia závisí od stupňa poškodenia pankreasu. Enzýmy môžu byť dodané aj skrmovaním hovädzieho či bravčového pankreasu v dávke približne 10g na 1kg hmotnosti na každé kŕmenie. Vysoký dôraz sa kladie na stráviteľnosť živín, chudé bielkoviny a jednoduché ľahko stráviteľné sacharidy, napríklad varené zemiaky a ryža. Pacientovi pomôžeme aj tým, že budeme kŕmiť v menších množstvách viac krát za deň, aby sa trávenie odľahčilo. Nízka práce schopnosť pankreasu vedie tiež k nedostatok vitamínu B12 a vo vážnych prípadoch je nutné podávať vitamín B12 aj injekčne. V prípade zmeny črevného prostredia dochádza ku premnoženiu nežiadúcich baktérií a parazitov. V takýchto prípadoch sa liečba podporí aj antibiotikami. Pre obnovenie črevnej flóry pridávame probiotiká dodaním mliečnych produktov, jogurtu, kefíru, acidofilného mlieka a podobne. Kŕmna dávka sa pomerovo výrazne nemení a ostávame pri pomere 40-50% mäsitá zložka, 20-30% mäsité kosti, 30-40% prílohy. Z príloh by mal byť obsah zeleniny aspoň 15-20%.  

Pečeň

Príčiny a prejavy pečeňových problémov sú rôzne a takisto nastavenie pečeňovej diéty závisí od individuálnych príznakov s cieľom odľahčiť pečeň od odpadov z potravy. Odpad vzniká ako produkt pri trávení, napríklad pri metabolizme bielkovín nám vzniká amoniak (čpavok), ktorý je sám o sebe jedovatý. Práve pečeň zabezpečí jeho premenu na močovinu, ktorá už jedovatá nie je. Podávaním kvalitných, ľahko stráviteľných bielkovín v rozumnom množstve, organizmus nezaťažíme prílišným spracovávaním odpadových látok, čím chránime pečeň a taktiež aj ľadviny. Funkcia pečene je pre organizmus nesmierne dôležitá. Pečeň odstraňuje jedovaté a škodlivé látky, podieľa sa aj na metabolizme sacharidov, látkovej premene tukov a tiež vytvára látky nutné pre zrážanie krvi. Pri jej zlyhávaní sa objavujú poruchy metabolizmu, zrážania krvi, vodnateľnosť brucha a kvôli hromadeniu toxínov v tele hrozí zlyhanie obličiek alebo aj poruchy funkcie mozgu. Našťastie má pečeň vysokú schopnosť regenerácie. Pri správnej diéte a liečbe môže pečeň úplne zregenerovať, preto je dôležité dodržiavať prísnu pečeňovú diétu. Keďže odbúravanie toxínov je obmedzené, podstatné je zníženie bielkovín a tukov. Kým tuky môžeme obmedziť aj výrazne, bielkoviny sú dôležitejšie pre fungovanie organizmu a preto ich príjem obmedzíme len čiastočne. Z jedálnička v prvom rade vyradíte tučné mäská, ako je kačacina, zverina, bravčové mäsko, tučné ryby a vnútornosti (srdce, slezina a pečeň). Ak do jedálnička pridávame oleje, pre zníženie tuku v krmive živočíšne oleje vynecháme. Vhodná je aj úprava príloh. Zelenina ako mrkva, zeler, brokolica, špargľa, čínska kapusta alebo paradajky sú vítané. Ovocím tiež neublížime, no čo sa týka mliečnych výrobkov, je dôležité vyberať iba chudé, netučné produkty. Medzi vhodné doplnky patrí napríklad chlorella, pangamín alebo ostropestrecový olej. Kŕmna dávka sa teda upraví tak, aby obsah mäska bol vyšší, 70-80% mäsitá zložka, 30% mäsité kosti a 20-30% prílohy. Vhodné je organizmus podporiť doplnkami pre detoxikáciu a doplniť vitamíny E, B a C. Ak pečeň nie je trvale poškodená, diétu neskôr vysadíme a môžeme normálne fungovať. Avšak ak je prítomné trvalé poškodenie, diétu musíme dodržiavať doživotne.

Žalúdok a črevá

Príčiny žalúdočných problémov majú rôzny pôvod od jednoduchých chýb pri kŕmení až po zložité infekčné problémy. Prvou pomocou je hladovka a následná diéta. Je nesmierne podstatné určiť diagnózu. Vhodné je preto navštíviť veterinárneho lekára, aby sa vylúčili prípadne patogény. Ak sa ochorenie správne neurčí a následne neodstráni pôvodca ochorenia, žiadna diéta nepomôže. 

Dnes už veľmi bežným a častým ochorením je torzia žalúdka. Ochorenie je život ohrozujúce s rýchlym priebehom. Pes po prekonaní tohto ochorenia má automaticky predpoklad pre recidívu torzie žalúdka a preto sa odporúča rozdelenie dennej dávky a kŕmiť minimálne 3 krát do dňa. Krmivo by malo byť ľahko stráviteľné s vysokým obsahom živín.   

Problémy s trávením sú veľmi časté s rôznym pôvodom a výskytom. V každom prípade príznaky netreba podceňovať. Ako prvá pomoc je vhodná hladovka od 12 do 48 hodín. Ak by sa problémy automaticky nezlepšovali návšteva veterinárnej ambulancie by nemala byť odkladaná. Po vyšetrení a nastavení liečby môžeme stravou podporiť zdravotný stav tak, aby sa jedinec rýchlo dostal do vitálneho stavu. Trávenie možno podporiť doplnkami stravy pre podporu trávenia a prevenciu prípadných ťažkostí.