Poznáme viaceré spôsoby kŕmenia surovou stravou. Asi najznámejším je klasický BARF, na ktorý sa primárne zameriavame aj my. Existuje však aj spôsob, ktorý je ešte pôvodnejší a prísnejší než BARF, nazývaný Prey Model Raw (ďalej PMR). Vo svojom doslovnom preklade ide o skrmovanie celých kusov zvierat. 

Ľudia, ktorí sa zameriavajú na tento typ kŕmenia sa snažia čo najvýstižnejšie imitovať prirodzené kŕmenie divokých šeliem. Celý princíp sa točí okolo prirodzeného úlovku divokej psovitej či mačkovitej šelmy. 

Poznáme dva hlavné spôsoby kŕmenia surovou stravou: 

  • Hotové menu, ktoré obsahuje kompletnú kŕmnu zložku pre domestikovaného mäsožravca - napríklad naše Barfer menu.

  • Doma pripravené porcie, medzi ktoré patrí BARF a PMR.

Prvý spôsob je zrejme jasný a ľahko dostupný aj na našej webovej stránke Barfer.sk, obrovskou výhodou jednoduchého podávania, ktoré obnáša iba rozmrazenie a následné skŕmenie.

Zloženie dávky podľa princípu BARF kŕmenia asi taktiež väčšina z nás pozná. Ak by si si chcel o tomto spôsobe kŕmenia prečítať viac, pripravili sme pre teba článok BARF strava - ako kŕmiť barfom.

PMR model surového skrmovania je vhodný iba pre dospelé jedince. Je založený na filozofii, že psy sú pravé mäsožravce a preto sa myšlienka približuje k tomu, čo by v divočine pes zjedol/ulovil. Koniec koncov aj samotný názov hovorí sám za seba "prey = korisť", čo znamená celý kus prirodzeného úlovku. Takúto stravu možno pripraviť dvoma spôsobmi a to podávaním celej koristi, nazývané aj “whole prey”, alebo zložením dávky tak, aby imitovala celú korisť “franken prey”.

Skrmovanie celých kusov zvierat teda znamená ísť po stopách vlka, čím je podávanie takého istého pokrmu, ako jedli predkovia našich psov v divočine. Otázka teda znie: čo vlastne taká korisť obsahuje? Kožu, chlpy alebo perie, kosti, svaly, orgány, spojivové tkanivá... V podstate celý kus zvieraťa, pričom nezostane žiadny odpad. PMR strava v skratke znamená, vytvoriť dávku, ktorá podielovo zodpovedá prirodzenej koristi, ktorú taký vlk, kojot, líška či divá mačka uloví. Prirodzenou potravou sa zvyčajne stanú malé cicavce, hlodavce alebo operence a možno ich považovať za úplné jedlo. V tejto strave sa nepočíta s podávaním ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov a aj užívanie doplnkov surovej stravy je obmedzené. Kvôli tomu, že sa neráta s pridaním vlákniny je teda veľmi vhodné skrmovať aj časti, ako sú labky, uši či celé hlavy. 

Pri spôsobe "whole prey" teda ide o podávanie celého zvieraťa. Pri spôsobe "franken prey" sa strava zostavuje podobne ako BARF, ibaže pomyslené zloženie koristi poskytuje usmernenie pre približné pomery PMR:

V jednoduchej podstate sa dávka vyskladá podľa percentuálneho modelu tak, aby čo najlepšie vystihovala celú korisť. Miska by mohla obsahovať zvieracie labky, chvosty, chrbty, krky, vnútornosti, orgány a jatočné telá. Pre vyskladanie PMR dávky pre tvojho psíka u nás okrem hrubých kusov svaloviny nájdeš aj celé kusy, ako napríklad kačacie hlavy, hovädzí chvost, kačacie beháky, bravčové paprče, hovädzie uši a iné. 

Či už sa majiteľ rozhodne pre prvú alebo druhú variantu, v oboch prípadoch je hlavnou myšlienkou udržať krmivo čo najprirodzenejšie. Niektorí chovatelia dokonca neschvaľujú hovädzie mäso v kŕmnej dávke, pretože tento druh nepredstavuje prirodzenú korisť. Ďalší dôležitý faktor pri výbere spôsobu kŕmenia je, že tento typ dávok nie je vhodný pre každého. Kŕmenie celými zvieratami alebo ich časťami by malo byť adekvátnej a spracovateľnej veľkosti pre daného konzumenta, ktorým v tomto prípade je pes alebo mačka. Často sa spomína, že kŕmenie celými kusmi zvierat je vhodné iba pre dospelé jedince. Dospelý pes má plne funkčný chrup a silu na spracovanie väčších kusov potravy, preto pri správnom podávaní jedla je nepravdepodobné, že by došlo k ohrozeniu psa. 

V porovnaní s BARF stravovaním je PMR model prísnejší, s ideou kŕmiť čo najprirodzenejšie a najbližšie k predkom. Všetky varianty surovej stravy psovi poskytujú jedlo, z ktorého bez žiadnych pochýb dokáže spracovať čo najviac výživných látok. Dôležité u oboch ale je, vyskladať dávku zodpovedne a primerane pre konkrétneho psa. Je nutné obsiahnuť všetky potrebné látky pre správne fungovanie tela.