Výkon športovej aktivity a výživa idú ruka v ruke. Bez vhodne dodaných živín môže byť športový úspech v ohrození. Podstatná je aj psychická pohoda, ktorá môže byť zabezpečená správnym stravovaním a zavodnením. Dôležité je aj načasovanie, veď nikomu sa s plným žalúdkom dobre nehýbe. A čo viac, správnym zavodnením a kŕmením sa postaráme o správny zdravotný stav psa, čo by malo byť prioritou číslo 1 každého psíčkara.

Napájanie – zavodnenie 

Voda predstavuje tú najzákladnejšiu látku pre ktorýkoľvek organizmus. Či už sa jedná o psa vo výkone alebo obyčajného gaučového parťáka, každý jedinec by mal mať 24 hodinový prístup k pitnej vode. Približná potreba vody pre 20 kg psa na deň predstavuje 1000 ml tekutín. Pes samozrejme prijíma tekutiny aj v potrave a preto ak po prechode na surovú stravu vidíme pokles záujmu o vodu, nie je na tom nič zlé. Ak máme ale psíka v záťaži alebo sa pripravujeme na výkon, nastáva potreba aktívnej hydratácie psa. Aktívnu hydratáciu musí zabezpečiť psovod a to “prinútením” psa vypiť určité množstvo vody v správnom čase. Zvieratká nepozerajú dopredu, v zmysle plánovania a uvedomenia si čo ich čaká. My to ale vieme a v záujme udržiavania správneho zdravotného stavu tak aj konáme. 

Prečo je hydratácia dôležitá?

Zavodnenie psa pomáha pri termoregulácii, čím sa zvyšuje aj psychická pohoda psa. Pes má tak väčšiu chuť pracovať aj v teplejší deň. Metabolizmus pracuje efektívnejšie, zlepšuje sa výkon. Naviac, nedostatok vody je aj dôvodom výskytu svalových kŕčov a zavodňovaním tomu možno predísť a uchrániť zviera od zbytočnej bolesti a diskomfortu. 

Už pri 5 percentnej strate tekutín sa znižuje elasticita kože, vzniká riziko kŕčov a termoregulácia je slabšia. Takáto strata sa stále považuje za miernu a je veľmi ťažké si jej symptómy všimnúť. Pri dvojnásobnej strate, napríklad 10% až 12% vody, sú sliznice psa extrémne suché, elasticita kože je nevýrazná, oči sú prepadnuté. Je to už veľmi vážny stav, ľahko si ho majiteľ všimne a pri pokračovaní hrozí riziko upadnutia do šoku. Takýto stav je už život ohrozujúci a na športových podujatiach by sa nemal vyskytnúť.

Ako napájať? 

Psa asi ťažko naučíme piť vodu na povel. Samozrejme, môže sa naučiť napiť na signál majiteľa, no nemožno psa prinútiť vypiť požadované množstvo a preto ho treba správne motivovať. Motivácia spočíva v ochutení vody tak, aby ju chcel vypiť až do dna. Využíva sa k tomu krmivo, oleje alebo špeciálne prípravky, ktoré môžu psovi dodať aj ďalšie látky a energiu. 

Pri krmive stačí použiť čajovú lyžičku hocijakého mletého surového mäska z našich produktov a zamiešať ho do požadovaného množstva vody. Je nutné vyskúšať, čo na vášho psíka platí. Fantázii sa naozaj medze nekladú. Pozor si však treba dávať na množstvo jedla a neprehnať objem krmiva, aby sa trávenie nezaťažilo pevnou hmotou. Na trhu sú aj doplnky pre podporu pred výkonom alebo po výkone pre správnu regeneráciu.

Kedy a koľko tekutín psík potrebuje? 

Tekutiny sú nutné pred výkonom a rovnako aj po výkone. Ochutenú vodu je Ideálne podávať dve až tri hodiny pred začiatkom aktivity. Po výkone si pes sám zvolí kedy a koľko sa napije. Zabezpečíme preto prístup k vode hneď po skončení aktivity. Môžeme akurát dozrieť, aby tekutín neprijal nárazovo veľa a ideálne až keď sa pes vydýcha. Množstvo potrebných tekutín pred výkonom závisí od váhy daného jedinca. Zviera potrebuje prijať 15 ml tekutín na 1kg hmotnosti. 

Niekedy sa stáva, že zabudneme alebo nestíhame. Je ale vždy lepšie vodu ponúknuť aj hodinu pred výkonom, ako ho nezavodniť vôbec. Ak sa množstvo tekutín adekvátne zníži je to stále pre psa prospešné. Ak si uvedomíme, že sme to nestihli skôr ako hodinu pred začiatkom aktivity, psa radšej nenapájame. Počas aktivity vždy sledujeme signály štvornohého športovca a ak sa nám niečo nezdá, je lepšie aktivitu ukončiť a zbytočne psa nenamáhať. Koniec koncov, nič nie je dôležitejšie než zdravie. 

Čo ak so psom cestujete v deň plánovanej záťaže a nie je priestor pre napájanie? V takýchto prípadoch ho môžeme zavodniť už deň pred aktivitou a zviera tak bude hydratované aj počas cesty, čo je tiež veľmi dôležité. Pre lepšiu regeneráciu po výkone môžeme psovi pomôcť takým istým princípom zavodnenia s tým rozdielom, že množstvo tekutín znížime a podáme najskôr 0,5 hodinky po skončení aktivity. 

Kedy kŕmiť?

Pri aktivitách je načasovanie rovnako dôležité ako živiny. Čas a množstvo kŕmenia závisí od typu aktivity. Pre lepšiu predstavu môžeme porovnať dva extrémy. Pri šprintéroch, ako sú preteky chrtov, sa nemusí výrazne meniť množstvo či skladba kŕmnej dávky a tým pádom aj načasovanie kŕmenia pred aktivitou nie je výrazne dôležité. Naopak, pri viac dňových záprahoch, kedy je pes vystavený fyzickej záťaži aj viac ako 5 hodín, musíme rozmýšľať dopredu. V tomto prípade sa strava upravuje nie len v rámci obsahu výživných látok, ale takisto aj vo frekvencii a veľkosti kŕmnej dávky. Dávky sa zmenšujú a podávajú viac krát za deň, pričom je celková dávka energeticky vyššia než keď je pes mimo športovej sezóny. V prípade, že je pes v aktivite aj viac ako 4 hodiny, treba doplniť živiny počas aktivity a urobiť si prestávku určenú pre občerstvenie. Najlepším doplnením pri dlhotrvajúcej aktivite sú tuky, napríklad hovädzí tuk.    

Pri klasických športoch, ktoré trvajú do jednej hodinky je vhodné nakŕmiť psa najneskôr do dvoch hodín od štartu. Pes by mal byť minimálne dve hodiny, ideálne aj viac, v kľude medzi posledným jedením a vystaveniu fyzickej záťaži. Ak tieto pravidlá nie sú dodržané hrozia život ohrozujúce zdravotné komplikácie (torzia žalúdka a pod.). 

Nech už je naša motivácia akákoľvek, zdravie by malo byť na prvom mieste. Psa na výkon pripravujeme aj niekoľko dní dopredu adekvátnym tréningom a v neposlednej rade správnym krmivom a hydratáciou.