Monika Krajčírová (trénerka, canisterapeutka):

1. Ahoj Monika. Väčšina našich sledovateľov a čitateľov ťa pravdepodobne pozná, pre tých ostatných sa prosím predstav :)

Zdravím, moje meno je Monika. Venujem sa tréningu psíkov, canisterapii v rôznych zariadeniach a takisto masážam pre ľudí.

2. Rosi a Joy - tých takisto môžeme vidieť na tvojm profile a v rámci tréningov či terapií. A práve oni spojili naše cesty. Povieš nám viac aj o nich?

Rosi je 9 ročná border kólia, s ktorou som robila profesionálne dogdancing, ale teraz si užíva život na dogdancingovom dôchodku :) a takisto som sa vďaka nej dostala ku canisterapii a rôznym iným aktivitám. Miluje kradnúť mi papuče a utekať s nimi preč. Joy je 2 ročný kanadský retriever - veľmi aktívny, s obrovskou chuťou pracovať a poznávať svet (a fenky :D ) 

3. Ako dlho kŕmiš BARFom?

Presne od Rosiných 12tich mesiacov, takže od roku 2013. Prešla som naňho z viacerých dôvodov, ale tie hlavné boli: Rosi mala neustále vnútorné parazity - bývala bez energie - mala drsnú, nevýraznú srsť a z granúl priveľa odpadu. Ledva som čakala na tých jej 12 mesiacov, aby sme mohli začať BARFovať. Keďže som nemala s BARFom žiadne praktické skúsenosti, ale len teoretické vedomosti, chcela som počkať do jej roku, a až potom začať. Ako posledné som si ešte vyrátala, že kvalitné granule, s ktorými by som bola spokojná, vychádzali oveľa drahšie ako BARF. Takže potom už nebolo nad čím premýšľať a jedného dňa som jej dala mäsko. S chuťou ho zjedla a naozaj za veľmi krátky časový úsek (cca 5 dní) som videla rozdiely. Začala mať oveľa viac energie a oveľa menej odpadu. Neskôr získala krásnu hebučkú srsť a to ma definitívne presvedčilo, že BARF bol skvelá voľba.

4. Častokrát sa stretávame s názorom, že BARF nie je vhodný pre psy, ktoré trénujú za odmeny vo forme jedla. Ako vnímaš odmeňovanie psov na BARFe? Príde ti ich motivovanie na odmeny ťažšie, ľahšie, alebo rovnaké ako pri “granulároch”?

Nestretla som sa s tým, že by to súviselo zrovna s BARFom. Väčšinou to bol skôr problém motivácie či nesprávnej komunikácie medzi majiteľom a psom, a to sa prejavovalo tak, že psík nechcel brať pamlsky počas tréningu. Ak psovi nejaký pamlsok nesedí, treba skúšať - vymeniť za naozaj kvalitné (napríklad) sušené mäsko a keď je to potrebné, tak trénovať aj na surové mäsko alebo doma pečené pamlsky. Držím sa zásady, že o tom, čo je odmena, rozhoduje pes. Takže hľadám niečo, čo mu naozaj chutí, bez ohľadu či je na BARFE alebo granuliach.

5. Keby si mala vymenovať pár produktov, ktoré sú tvoje (alebo skôr Rosi a Joya) obľúbené, ktoré by to boli?

Rada dávam mojim psom kusové mäská, takže za mňa jednoznačne sekané kura a hovädzia svalovina. Ale top produkt je za mňa BARFER menu s držkami. Mojim psom doprajem všetko, čo treba, ale pri smrade samostatných nepraných držiek ma išli doma vysťahovať preč. Takto im naporcujem menu s kačicou a držkami a oni majú to, čo potrebujú a moja rodina ma nechce vysťahovať :)

6. Používaš v kŕmení aj nejaké doplnky stravy či oleje? Ak áno prečo?

ÁNO. Priznávam sa, že nie som taká poriadna, ako na začiatku BARFovania, kedy som si dopredu chystala na mesiac zmrazenú a podusenú zeleninku a ovocie. Radšej ten čas využijem na to, aby sme sa išli prejsť či zatrénovať si. Takže psom pridávam do krmiva aj sušené zmesi - či už zeleniny alebo ovocia. Rosi dostáva takisto na podporu zdravých kĺbov prášok zo slávky zelenoústej a CBD olej na podporu regenerácie a tlmenie bolesti. Oleje striedam aké zrovna mám. Olivový, lososový či tekvicový alebo ľanový. Majú ich veľmi radi a aj vďaka nim majú krásnu mäkkučkú srsť.

7. BARFovanie a zmena povahy - asi už si zachytila častý mýtus, že psy kŕmené BARFom vykazujú zvýšenú agresiu. Určite by našich čitateľov zaujímal pohľad trénerky a canisterapeutky.

Je to mýtus :) Rosi mám na BARFe 8 rokov, Joya 2  a v mojom okolí som "naviedla" minimálne ďalších 30 ľudí na BARF. Ak bol nejaký pes agresívny, nebolo to kvôli tomu, že bol na BARFe. Malo to úplne inú príčinu - či už strach, majetníckosť alebo iné.

8. Akým spôsobom najčastejšie kŕmia tvoji klienti?

Tí, ktorí chodia ku mne dlhšie - BARFom, ale niektorí aj granulkami.

9. Keď porovnáš rok 2021 s dobou keď si začínala kŕmiť BARFom ty, vidíš zmeny v pohľade psíčkarov na túto problematiku? Ak áno, čím to podľa teba je?

Určite vidím. Je dostupných oveľa viac e-shopov, informácií, už sa s BARFom začínajú priateliť aj veterinári. Je oveľa viac možností a to je výborné. Ľudia si začínajú uvedomovať, že nie je jedno, čo do svojho psa dávajú a začínajú to riešiť. Mali zafixované, že BARF je niečo zložité a určite bude ich psíkovi niečo chýbať. Ale začínajú vnímať, že ani veľa granúl nie je absolútne vyvážených zložením, tak sa do BARFovania púšťajú stále viac a viac :) Okrem iného to je zrejme spôsobené aj osvetou, ktorú šíria ďalší ľudia.

10. Je niečo, čo by si rada v súvislosti s BARFom a s Barferom spomenula?

Som vďačná, že som natrafila na e-shop, z ktorého mi chodí (konečne) kvalitné mäso, ktoré sa nebojím dávať mojim psom. A ktorý má na webe perfektný blog, na ktorý sa môžu obrátiť (a ja môžem poslať) ľudia, ktorí s BARFom začínajú.