Nadváha u psa môže mať rôzne príčiny. Najčastejšie to býva nevhodná strava a prekrmovanie, no vplyv na to má aj nedostatok pohybu, kastrácia, zdravotné problémy a dokonca aj plemeno psa. Rovnako ako u ľudí, aj u psov nadváha zvyšuje riziko zdravotných ťažkostí (problémy s kĺbmi, srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka a ďalšie). Prinášame preto niekoľko rád, ako psa s nadváhou dostať do dobrej kondície pomocou správne zostavenej diéty. 

Zaujímavosť: Medzi plemená, ktoré sú viac náchylné na obezitu patrí Labrador, Mops, Bulldog, Jazvečík, atď.

Výpočet kŕmnej dávky

Z predošlých článkov vieme, že kŕmna dávka pre psa sa počíta z jeho ideálnej váhy, tj. váha, pri ktorej je pes v optimálnej kondícii (ani príliš chudý, ani tučný). Ak teda máme psa s nadváhou a chceme, aby schudol, musíme jeho kŕmnu dávku počítať z váhy, ktorú chceme, aby dosiahol. 

Príklad: Máme Mopsa, ktorý má 12 kíl, avšak bežná váha Mopsov je cca 7 - 8 kg. Náš guľatý Mopsík jednoznačne musí aspoň 4 kg zhodiť. Jeho kŕmnu dávku teda budeme počítať z jeho ideálnych 8 kg. 

Ďalšou dôležitou informáciou sú percentá. Pri psoch s nadváhou počítame len 1,5 až 2% kŕmnej dávky z ich ideálnej váhy. Z toho 30 až 50% by malo tvoriť mäso, 30% kosti a 20 až 40% prílohy.

Príklad: Nášmu Mopsovi, ktorý má 12 kg, ale mal by mať len 8 kg vypočítame kŕmnu dávku nasledovne, 8 kg : 100 x 1,5 = 0,120 kg (120 g) stravy na deň. Z toho počítajme 40% mäso, 30% kosti a 30% prílohy, 120 g : 100 x 40 = 48 g mäsa na deň, 120 g : 100 x 30 = 36 g kostí na deň, 120 g : 100 x 30 = 36 g prílohy na deň.

Kŕmnu dávku samozrejme vieme regulovať podľa konkrétnych potrieb nášho psíka. Nemali by sme však podľahnúť emóciám a z ľútosti dávať psovi viac ako potrebuje, lebo tým celý proces chudnutia len predĺžime. 

Zloženie kŕmnej dávky

Rovnako podstatné ako množstvo kŕmnej dávky je aj jej zloženie. V prvom rade obmedzíme alebo úplne vynecháme všetky tučné druhy mäsa (bravčové, tučné ryby, kačacie, husacie), mliečne výrobky a obilniny (najmä cestoviny). 

Čo by mala obsahovať kŕmna dávka psa na redukčnej diéte?

Príklad: Keďže je optimálne psovi rozdeliť kŕmnu dávku na dve porcie (pri chudnutí aj na viac, no pri malých plemenách sa tak malé porcie delia náročnejšie, takže ostaneme pri dvoch), tak nášmu Mopsovi prichystáme na raňajky kombináciu 48 g jahňacieho mäska s kuracími drobami a 36 g rozmixovanej zeleniny podľa aktuálneho výberu. Na večeru zase dostane 36 g mäsom obalených kostí, napríklad kurací skelet. Takto potom niekoľkokrát do týždňa prestriedame rôzne druhy mäsa aj príloh. 

Nezabúdajme na pohyb

Nadváha u psa sa iba zmenou stravy nevyrieši. Preto netreba zabúdať ani na dôležitosť pohybu. Podľa zdravotného stavu psíka (môžeme sa poradiť aj s veterinárom) vyberieme vhodnú aktivitu, ktorej sa budeme so psom pravidelne venovať. Keď iné nie, tak aj každodenné prechádzky, ktoré budeme postupne predlžovať sú lepšie, ako nič. Keď na tom bude psík kondične trochu lepšie, môžeme spolu začať napríklad behávať. Pre psy, ktoré trpia na kĺby je ideálne plávanie. 

Správne zvolená strava a dostatok pohybu vedia spraviť zázraky. Ak pomôžeme psovi schudnúť a zlepšíme jeho kondíciu, znížime tak riziko rôznych ochorení aj predčasnej smrti. A čo viac než zdravého, šťastného a dlhožijúceho psa by sme si ako psíčkari mohli priať?