Novorodené šteniatka prvé dva týždne svojho života získavajú všetky potrebné živiny z materského mlieka. Môže však nastať situácia, že sa narodí väčší počet šteniat, fena má málo mlieka, šteňatá odvrhne alebo najhoršia možnosť, fena uhynie. Pre takéto situácie je dôležité, aby mali chovatelia znalosti, ako sa čo najlepšie postarať o malé šteniatka. 

Prikrmovanie pri veľkom počte šteniat

Pri veľkopočetnom vrhu sa môže ľahko stať, že materského mlieka nie je dostatok pre všetkých, resp. silnejšie jedince nepustia tie slabšie k mlieku (odstrkujú ich). Vtedy je dôležité na kojenie dohliadať a šteňatá pri fene striedať. Ak mlieko od feny nevystačí pre všetky novorodené šteniatka a treba ich prikrmovať umelým mliekom, prikrmujeme najmä silnejšie jedince. Je to z toho dôvodu, že slabšie jedince potrebujú kvalitnejšiu výživu a nič nie je hodnotnejšie, ako materské mlieko.

Prikrmovanie pri nedostatku mlieka

Ak má fena štandarný vrh, no napriek tomu má nedostatok mlieka či dokonca žiadne mlieko, okrem príkrmu šteniat treba riešiť aj fenu samotnú. Fena by mala byť v období kojenia v psychickej aj fyzickej pohode. Mať dostatok výživnej stravy a zvýšený prísun tekutín. Mali by sme jej do jedálnička pridať hovädzie vemeno, mliečne výrobky alebo jej môžeme ponúknuť aj umelé mlieko pre šteniatka. To by malo zlepšiť jej produkciu mlieka. Než sa tak stane, musíme však šteniatka prikrmovať umelým mliekom (ideálne je, aby každé šteňa dostalo aj trochu materského mlieka, ak fena nejaké má, takže všetky necháme nakojiť koľko sa dá a potom dokrmujeme).

Umelý odchov šteniat

V prípade, že fena novorodené šteniatka odvrhne, uhynie alebo sa o ne z nejakého iného dôvodu nemôže starať, musí sa tejto role chopiť chovateľ. V takomto prípade však nejde len o kŕmenie samotné, ale o celkovú starostlivosť. Malé šteniatka nemajú schopnosť termoregulácie ani sa nevedia samé vyprázdňovať, takže toto všetko musíme zabezpečiť my. Ďalšou možnosťou je nájsť si v okolí medzi známymi kojacu fenu, ktorá by bola ochotná sa o šteniatka starať. Táto varianta je optimálna, ale nie vždy možná. 

Čo všetko teda musíme zabezpečiť drobcom, aby prospievali?

  • teplotu prostredia by sme mali udržiavať medzi 28 - 30°C, od druhého týždňa postupne znižovať, vo štvrtom týždni už stačí len 21°C

  • pomôcť šteniatkam vyprázdňovať sa, navlhčenou utierkou ich stimulovať až kým sa nevyprázdnia

  • prikrmovať ich kvalitným umelým mliekom (zohriatym na telesnú teplotu šteniat), používať správnu veľkosť fľašky aj dudlíku, kŕmiť vždy len v zvislej polohe

Intervaly kŕmenia

  • do 3 dní každé 2 hodiny 

  • do 10 dní každé 3 hodiny

  • do 16 dní každé 4 hodiny

  • od 17 dní každých 5 hodín

Či už sú šteniatka kojené, prikrmované alebo umelo odchované, od 3. týždňa im môžeme začať podávať BARFové príkrmy, napr. najemno pomleté mäso (kuracie, morčacie, hovädzie), najemno nastrúhanú mrkvu, kozie mlieko alebo biely jogurt (kravské mlieko sa neodporúča, kvôli častej intolerancii na kravskú laktózu). 

Ako šteniatka budú rásť, ich jedálniček sa môže rozširovať o ďalšie druhy mäsa, ovocia i zeleniny. Od 5. týždňa môžeme začať podávať aj mäkšie kosti (kuracie krky či skelety), ktoré zo začiatku pomelieme alebo kúpime už pomleté zmesi s kosťami. Pridať môžeme aj vnútornosti (žalúdky, srdiečka, hovädzie držky). Ostatné druhy vnútorností pridávame až od 6. týždňa a len menších množstvách. 

Pre väčšie šteniatka, ktoré sú už pripravené odísť do nového domova, zostavujeme kŕmnu dávku podľa článku Ako zostaviť kŕmnu dávku pre 2 mesačné šteniatko.