Kŕmenie surovou stravou čelí mnohým nepravdivým poverám. Jednou z nich je napríklad názor, že pes kŕmený surovou doma pripravovanou stravou nemá správne vybalansovanie požadovaných vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Vzniká tu otázka, sú doplnky stravy pre psa pri barfovaní potrebné alebo nie? Názory medzi chovateľmi sú rôzne, no mnohí tvrdia, že stačí iba pestrá strava. 

V porovnaní so suchým krmivom, kde je každá dávka v podstate rovnaká, je surová strava naozaj pestrá. Pri barfovaní predsa nejde o to, aby bola každá porcia presne vybalansovaná. Dôležité je dosiahnuť výživné optimum v priebehu dní až týždňov. Ani my ľudia neprijímame každý deň presnú dávku požadovaných živín, ktoré ľudské telo potrebuje. Je podstatné zamerať sa na rozmanitosť surovín s malými výnimkami, kedy sú doplnky potrebné. 

Doplnky sú prospešné a potrebné rôzne. V závislosti od veku, zdravotného stavu a kondície psa. Medzi najviac spomínané doplnky patria: orechy a semená, oleje, doplnky minerálnych látok, kĺbové doplnky a bylinky.

Orechy a semienka

Rôzne druhy orechov a semiačok môžu poslúžiť ako príjemné spestrenie stravy. Sú bohaté na tuk a stopové prvky, bohužiaľ však nedokážu pokryť celkovú potrebu stopových prvkov, ktoré organizmus potrebuje. Oriešky a semiačka ponúkajú aj využiteľnosť vápnika a to dokonca vyššiu, než organizmus dokáže využiť z mlieka, pretože v mlieku je vápnik viazaný na kazeín, čo ho robí horšie využiteľným. Práve pre šteniatka, ktoré ešte nemôžu konzumovať kosti, môže byť doplnenie semiačok a orechov v strave vynikajúcim zdrojom vápnika. Netreba zabudnúť, že semiačka sú veľmi malé, preto je vhodné ich mechanicky spracovať, aby ich telo dokázalo využiť. V neposlednom rade treba dať pozor, aby ich pes nevdýchol. Pre najlepšie využitie živín môžeme semienka rozdrviť alebo povariť.

Medzi výborný zdroj nenasýtených mastných kyselín patrí ľanové semienko. Sezamové semiačka zase obsahujú kvalitné bielkoviny, oleje s esenciálnymi mastnými kyselinami, minerálne látky, stopové prvky a dokonca aj vlákninu. Zdrojom minerálnych látok a vitamínov sú aj dyňové a slnečnicové semiačka. Vysoký obsah vápnika nájdeme aj v maku, ktorý je nápomocný pri šteniatkach a psoch v raste. Takisto je obľúbeným doplnkom lucerna siata (alfalfa), ktorá obsahuje vysoké percento bielkovín, esenciálnym mastných kyselín, vitamínov a minerálov.  Pre doplnenie tuku sú vhodné orechy, ako napríklad vlašský, lieskový, para orech a mandle. 

Oleje

Nie každý považuje oleje za doplnok stravy, skôr nutný obsah. Oleje dodajú organizmu esenciálne mastné kyseliny, také ktoré organizmus dokáže prijať iba externe, potravou. Sú takisto zdrojom vitamínov, stopových prvkov a minerálov. Oleje môžu byť živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Je vhodné ich striedať, ale vôbec nevadí ak sa používa iba jeden. Koniec koncov, aspoň nejaký olej je vždy lepší než žiaden. Medzi najpoužívanejšie živočíšne oleje patria rybie oleje, ako prirodzený zdroj vitamínov A, D a Omega 3 mastných kyselín. Medzi spomínané rybie oleje patria oleje zo sleďov, sardiniek, lososa, pečeňové oleje a tuky z veľrýb. Tieto živočíšne oleje sú bohaté na spomínané vitamíny a preto je nutné držať sa odporúčaného dávkovania, aby sme psíkovi nepohoršili predávkovaním. Najbežnejšie rastlinné oleje sú obsahovo rôznorodejšie a často využívané na vonkajšie ošetrenie srsti a kože. Medzi najpoužívanejšie patrí slnečnicový, olivový, dyňový, ľanový, borákový či makový olej. 

Minerálne látky

Minerálne látky potrebné pre organizmus možno rozdeliť na makroelementy a mikroelementy. Toto rozdelenie značí ich koncentráciu v organizme. Makroelementy, ako je napríklad vápnik, fosfor, sodík, draslík, horčík, chlór a síra sa v organizme vyskytujú vo väčších množstvách. Avšak mikroelementy, tiež nazývané stopové prvky, sa v tele nachádzajú iba vo veľmi malých množstvách. Patrí sem napríklad železo, meď, zinok, mangán, jód, selén, kobalt, chróm, bór a iné. Minerálne látky plnia rôzne dôležité funkcie a preto sú extrémne dôležité. Produktov pre doplnenie minerálnych látok je na trhu mnoho s rôznym spektrom obsahu. Avšak je možné stravu obohatiť o tieto látky aj prírodným produktom, ako sú morské riasy, chlorella, spirulina, kvasnice, vitamín C a vápnik. 

Kĺbová výživa

Pri podpore kĺbov a kostry je dôležité ujasniť účel podávania doplnkov. Keďže je na trhu takisto veľa produktov s rôznymi účinkami, je nutné vedieť či nám doplnok má slúžiť ako prevencia alebo liečba. Kĺbovú výživu možno využiť v období rastu, záťaže alebo pri ochoreniach, kedy sú už v doplnkoch pridružené aj látky proti bolesti, ktoré nám pri zdravom psovi naozaj netreba. Kĺbové doplnky sú viac ako vítané u psov v raste, najmä u veľkých až obrích plemien, alebo pri starých psoch. Preventívnu výživu kĺbov a kostry možno zabezpečiť hydrolyzovaným kolagénom a to vo forme prášku alebo roztoku. Existuje aj mnoho domácich receptov, ako je huspenina z bravčových koží alebo paprčí. 

Bylinky

V dnešnej dobe sú bylinky veľmi obľúbené a pridávajú sa nie len do jedálnička surovej stravy, ale aj do klasických komerčných krmív (granule a konzervy pre psy). Bylinky v stravovaní psa nehrajú až tak dôležitú úlohu ako u nás ľudí. Mnohé rastliny môžu mať viac medikamentózny než výživný charakter. Ich bezdôvodné používanie tak môže vášmu psíkovi viac uškodiť, ako pomôcť. Je teda na mieste opýtať sa seba samého, či je konkrétna bylinka pre vášho psa v danom okamihu vôbec potrebná. Niektoré druhy sú vítané aj na každý deň. Patrí sem napríklad bazalka alebo petržlen.   

Doplnky stravy netreba podceňovať, ale takisto ani preceňovať. Potreba sa líši v každom obdobím života psa.