Mäso pre psa slúži ako základný zdroj bielkovín. Živočíšne bielkoviny pre psa možno doplniť aj mliečnymi výrobkami, medzi ktoré sa radí aj podmaslie.

Trávenie mliečneho cukru

Laktózu sú schopné tráviť iba šteňatá a mláďatá cicavcov, pretože mlieko slúži v prvých týždňoch ako výhradný zdroj živín. Dospelým psom sa neodporúča skrmovať kravské mlieko, pretože enzým laktáza (štiepi mliečny cukor) s postupujúcim vekom psa stráca svoju aktivitu a nie je schopná štiepiť laktózu. Pri niektorých psoch však enzým plní naďalej svoju funkciu a pri kŕmení kravským mliekom nedochádza k hnačke. Bezpečnejšie a vhodnejšie je ovčie alebo kozie mlieko. Mliečne výrobky, najmä tie, ktoré obsahujú baktérie mliečneho kvasenia, premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu. Medzi také patrí jogurt, acidofilné mlieko, kefír, smotana alebo kyslé podmaslie.

Podmaslie (cmar)

Podmaslie je ostatok, ktorý vzniká pri výrobe masla.  Keďže tuk sa pri výrobe sformuje do masla, podmaslie ho obsahuje veľmi málo. Za to je však bohaté na bielkoviny, vitamíny, minerálne látky. Baktérie mliečneho kvasenia slúžia ako probiotiká, chránia a posilňujú organizmus pred napadnutím patogennými mikroorganizmami. Produkujú kyselinu mliečnu, ktorá znižuje hodnotu pH v tráviacej sústave, a tak vytvára negatívne podmienky na rozvoj nežiaducich baktérií. Baktérie mliečneho kvasenia sa pridávajú vo výrobe kyslého cmaru. Sladký cmar má zachovaný obsah laktózy, preto pre psov nie je vhodný.

Vitamíny

Z vitamínov je podmaslie bohaté na vitamín C, skupinu B vitamínov, ale aj vitamín A.

Minerálne látky

V podmaslí sa nachádza vápnik, draslík, fosfor, železo a horčík.

Bielkoviny podmaslia sa skladajú z množstva esenciálnych aminokyselín. Tieto esenciálne aminokyseliny chránia pečeňové bunky a niektoré sú dôležité pre činnosť mozgu. Jednou z významných aminokyselín v cmare je taurín, ktorý znižuje obsah cholesterolu v tele, reguluje hladinu vápnika.

Lecitín (fosfolipid) je výborný pre podporu činnosti mozgu a úpravu množstva cholesterolu v krvi. Protirakovinové účinky v podmaslí zabezpečuje kyselina linolénová.

Podmaslie je z výživového hľadiska cennejšie ako mlieko a pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok sa odporúča zaradiť do jedálnička psa.