Baktérie rodu Salmonella spôsobujú po premnožení v čreve psa infekčné ochorenie salmonelózu. Pes kŕmený BARFom má pH obsahu žalúdka 0,5 – 1, čo je dostatočne nízko, aby tieto patogénne baktérie zabilo. Takže zdravý pes s dobrou imunitou má len malú šancu nakaziť sa salmonelou. Aj keď salmonella nepatrí medzi najčastejšie choroby psov, môže sa uňho vyskytnúť.

Spôsob nákazy

Psík sa môže nakaziť rôznym druhom mäsa, ktoré bolo nevhodne skladované alebo kontaminované patogénnymi baktériami, najmä však mäsom vodnej a hrabavej hydiny, surovými vajcami, ale aj mliečnymi výrobkami, ktoré neboli pasterizované. Vo veľkochovoch hydiny na Slovenku sú všetky jedince očkované proti salmonelóze a ďalším chorobám, takže prenos salmonely na človeka alebo psa je vylúčený. Taktiež mäso v našom e-shope je pravidelne kontrolované veterinárnym lekárom, a preto je riziko nakazenia minimálne.

Príznaky

V prípade, že psík nie je úplne zdravý a príjme vysokú infekčnú dávku salmonel, môžu sa uňho prejaviť rôzne príznaky salmonely. Medzi najčastejšie príznaky salmonely patrí hnačka, zvracanie, anorexia, hlien v truse, horúčka, apatia, dehydratácia, úbytok hmotnosti, potrat, zdurenie lymfatických uzlín, rýchly tep, opuch kĺbov. Pri niektorých psoch sa typické príznaky nemusia prejaviť a títo psi sú označovaní ako bacilonosiči, ktorí prostredníctvom exkrementov vypúšťajú baktérie rodu Salmonella do prostredia. Pri dlhotrvajúcej chronickej infekcii sa môže salmonella u psa prejaviť horúčkou, striedaním hnačiek a normálnej stolice, úbytkom hmotnosti.

Diagnostika a liečba

Keďže príznaky môžu byť rovnaké aj pre iné psie choroby, na presné stanovenie diagnózy je potrebná kultivácia trusu alebo krvi mäsožravcov. Po zistení správnej diagnózy a citlivosti daného druhu Salmonelly na konkrétne antibiotikum, sa psovi podajú antibiotiká. Pri závažných stavoch s dehydratáciou je potrebná aj hospitalizácia a podanie infúzie.

Barf strava a kŕmenie surovým mäsom nemusí hneď znamenať nákazu salmonelou. Psi kŕmení barfovaním majú prirodzene kyslejšie prostredie žalúdka ako psi kŕmení granulami, čo znamená, že účinnejšie zabíjajú patogénne mikroorganizmy. Ak chceš u svojho psíka predísť salmonelóze, kupuj mäso iba od overeného dodávateľa. Kvalitné a kontrolované mäso pre tvojho psíka nájdeš aj v našom e-shope.