Naši miláčikovia domestifikáciou postúpili až tak vysoko, že sa nám začínajú podobať. Žiaľ, preberajú aj choroby typické pre moderných ľudí. Náš psík môže mať rôzne druhy chorôb, od alergií až po srdcové ochorenia. V dnešnej dobe už nie je výnimkou, ak má aj mladý pes problémy so srdiečkom, pričom kedysi to bolo bežné hlavne u starších psov. Ochorenie srdca u psa môže mať rôzny pôvod s rôznymi príznakmi, ako je napríklad únava, znížený výkon, znížený apetít alebo aj kašeľ, dychčanie a veľmi častým indikátorom je aj výživný stav zvieraťa. Pri týchto ochoreniach je dôležitá správna diagnostika, aby sa mohol zdravotný stav podporiť aj diétou.

Kde môže nastať problém?

Dedičné ochorenia alebo vrodené defekty bývajú menej časté. Zväčša problémy nastupujú postupným dospievaním, výskyt je prevažne u psov vyššieho veku v dôsledku ochabnutia srdcového svalu. Bežné je aj poškodenie častí srdca, ako sú srdcové chlopne alebo srdcový sval. Pri ochoreniach srdiečka hrá rolu aj plemenná predispozícia, čo znamená, že niektoré plemená psov sú náchylné pre isté ochorenia a je väčšia pravdepodobnosť že príslušný jedinec počas života začne prejavovať známky ochorenia. 

Ako prebieha diagnostika a liečba? 

Diagnózu určuje veterinárny kardiológ, ktorý psíka vyšetrí na základe odporúčania iného lekára pre podozrenie na základe symptómov alebo aj pri podozrení po bežnej prehliadke zvieratka. Lekár zabezpečí kardiologické vyšetrenie, kde sa využíva EKG, echokardiografia, meranie krvného tlaku alebo sa pacient ponechá na klinike pre celkové pozorovanie po dobu 24h. 

Pri liečbe kardiovaskulárneho ochorenia je dôležitá zmena životného štýlu vzhľadom k pohybovej záťaži organizmu, medikamentózna podpora a pri vrodených ochoreniach môže byť najviac účinná chirurgická liečba. V každom prípade je vždy vhodné podporiť organizmus správnou diétou tak, aby kardiovaskulárny systém psa nebol zaťažovaný, ale aby bol správne vyživovaný.

Ako pomôže strava?

Pri väčšine srdcových ochorení v konečnom dôsledku dochádza ku nedostatočnému zásobovaniu organizmu a orgánov krvou. Výsledkom čoho môžu byť veľmi dôležité orgány oslabené, tým pádom nedokážu normálne fungovať. Veľmi náchylným orgánom pri kardio ochoreniach sú ľadviny. Ak ľadviny psa nie sú dostatočne vyživené krvou, dochádza ku zadržiavaniu sodíka. Zadržiavanie sodíka ďalej vedie ku zadržiavaniu vody v tele. Nadmerné množstvo vody spustí ďalšiu vlnu zdravotných komplikácií, preto je dôležité dbať hlavne na to, aby krmivo neobsahovalo veľa sodíka. Potraviny, ktoré sú bohaté na soľ treba z jedálnička vylúčiť a zdržať sa akéhokoľvek prikrmovania soľou dochuteným jedlom. Medzi mäsko s najvyšším obsahom sodíka patrí pečeň, krevety, teľacie, hovädzie, bravčové a kačacie mäso. Rovnako aj žĺtok vajíčka je bohatý na túto zložku.  

U pacientov s vysokou tendenciou zavodňovania by mohla pomôcť aj úprava vody filtráciou alebo podávania destilovanej vody, pretože voda z kohútika môže obsahovať vysoký podiel sodíka. Naopak draslík je pri srdcových diagnózach veľmi prospešný. Medzi suroviny bohaté na draslík patria napríklad banány, špenát, paradajky, sušené ovocie, marhule, listová zelenina, kuracie mäso, losos, vajíčka, pečeň, obličky a iné.

Pri skrmovaní napríklad vyššie spomínanej pečene je dôležité dbať na množstvo ktoré psík prijme. Môžeme tak využiť všetky benefity a zároveň sa vyhneme nadmernej konzumácii niektorých vo väčších množstvách nevhodných látok.

V žiadnom prípade netreba zabúdať aj na vitamíny. Hlavne vo vode rozpustné B vitamíny a vitamín E. E vitamínu by srdcovo chorý psík mal prijať približne 2mg na kg hmotnosti psa na deň. Vhodné je preto konzumovať zemiaky, ako zdroj vitamínu C a vitamínov skupiny B. 

Aby sa srdiečko psa nezaťažovalo prekrvovaním plného žalúdka, môže sa kŕmenie upraviť aj tak, že sa denná dávka rozdelí do 3 až 4 dávok. 

Doplnky

Doplnkami možno podporiť zložky, ktoré organizmus bežne príjme v strave. Ak by sa jednalo o ochorenie rozšírenia srdcového svalu konkrétne DCM – dilatačná kardiomyopatia, je viac ako vhodné pridávanie taurínu a L-carnitínu. Taurín a L-carnitin sa prirodzene nachádzajú vo väčšine buniek a svalovine. Srdcový sval nie je výnimkou a L-carnitin v ňom zohráva dôležitú úlohu pri získavaní energie. Náchylnými bývajú hlavne veľké a obrie plemená, ktoré by pri takomto ochorení mali dostať až 2g L-carnitinu denne. Pridaním tejto zložky do krmiva by sa mohol výrazne zlepšiť zdravotný stav zvieraťa už po dvoch mesiacoch. Predpokladá sa, že nedostatok taurínu v srdcovom svale môže viesť ku dilatačnej kardiomyopatii a preto by mali psy do 25 kg prijať 0,5 až 1 gram taurínu denne. Pre psov s vyššiu váhou sa odporúča 1 až 2 gramy na deň. CBD olej môže tiež pomôcť pri liečbe alebo udržiavaní zdravia psov so srdcovo cievnym ochorením. Má priaznivé účinky na stres, lieči zápal a pomáha aj pri bolestiach. 

Ochorenie srdiečka môže byť spôsobené aj nevhodným stravovaním. Vysoké riziko nastáva pri nánosoch kyslých odpadov v tráviacom trakte. Takýto nánosov je živnou pôdou pre parazity a ich premnoženie. Parazity ďalej vytvárajú kyslé odpady ktoré sa dostávajú do tela a tam poškodzujú funkcie organizmu. V tomto prípade môže pomôcť výživová podpora srdca Kardio Mix a ďalšie.