Zatiaľ čo požieranie výkalov je u králikov prirodzené, u psov to až tak neplatí. Králik patrí medzi bylinožravce a keďže nemá predžalúdky ako krava, trávenie rastlinnej potravy prebieha v slepom čreve pomocou mikroorganizmov. Králik požiera vlastné výkaly (čomu sa odborne povie cekotrofia), pretože sú zdrojom bielkovín, vitamínov a spätne ich resorbuje v tenkom čreve.

Výkaly psa

U psa ako mäsožravca je trávenie trochu odlišné, preto žranie výkalov (koprofágia) by sa uňho nemala vyskytovať. Najčastejšie sa môžeš s koprofágiou stretnúť u šteniatok. Tie pojedanie výkalov odpozorovali od svojej matky, ktorá požieraním šteňacích výkalov inštinktívne chráni svojich potomkov pred predátormi. Šteniatko by sa správnou výchovou a stravou malo tohto zlozvyku ľahko zbaviť. Nie vždy sa to podarí a niekedy aj dospelé psy môžu naďalej požierať svoje výkaly.

Žranie výkalov

Nie vždy musí ísť o zlozvyk zakorenený od šteniatka. Psík môže požierať vlastné výkaly aj z nudy alebo zo stresu, keď ho necháš samého doma. Žranie výkalov je časté aj u psov, ktorí žijú v nevyhovujúcich podmienkach a nedostávajú jesť. Jediný ich príjem živín je teda z vlastných výkalov.

Iné však je, ak psík požiera svoj trus napriek tomu, že jesť dostáva pravidelne. Ak si vylúčil možnosť, že psík to robí z nudy alebo zo stresu, môže ísť o nutričný problém. To znamená, že psík vo svojom krmive nedostáva dostatok živín. Vo výkaloch cíti ešte niektoré potrebné látky a snaží sa ich zužitkovať. Preto sa snaž, aby aj pri barf jedálničku dostával tvoj psík pestrú stravu. Požívaj rôzne druhy mäsa, zeleniny, ovociapríloh. Môžeš skúsiť zaradiť aj rôzne doplnky bohaté na vitamíny a minerálne látky. Ak problém s požieraním trusu pretrváva a na svojom psíkovi zbadáš aj iné zmeny správania, určite zájdi k svojmu veterinárovi.

Ak nežerie len vlastné výkaly...

Možno to poznáš aj z vlastnej skúsenosti. Si na prechádzke v lese so svojim psíkom a zrazu zbadáš, že si pochutnáva na konskom truse. Psíkom nechutí len konský trus. Ak chováš králika alebo sliepky, môžeš pristihnúť svojho psa ako si pochutnáva aj na ich truse. Pre teba je to nechutné lebo potom psík olizuje teba. Navyše trus môže obsahovať vajíčka vnútorných parazitov a psík sa môže nimi nakaziť, najmä ak zožerie trus po iných psíkoch.

Ako tomu zabrániť

V prvom rade skús psíka vždy napomenúť a vyhrešiť, že to nesmie robiť. Tiež je potrebné mu zabezpečiť vyváženú kŕmnu dávku a dostatok pohybu, aby sa nenudil. Ak nepomáha ani návšteva veterinára a nechceš svojho psíka stále držať na krátkej vôdzke, môžeš ho venčiť s náhubkom. Takto máš istotu, že nezožerie okrem výkalov aj nejakú otravu na potkany alebo niečo toxické.

Snáď ti tento článok pomohol viac pochopiť svojho psíka a pri správne zostavenom barf jedálničku nebudeš mať takýto problém.