Análne žľazy sú veľmi častým problémom a vcelku aj obľúbenou témou medzi psíčkarmi. Problém s análnymi žľazami netreba podceňovať. Podcenením môžeme čeliť často opakujúcim sa ťažkostiam, ktoré sú veľmi nepríjemne a v niektorých prípadoch až extrémne bolestivé.

Čo to je?

Jedná sa o kožné deriváty, ktoré sa odborne nazývajú paranálne žľazy. Tieto vačky sa nachádzajú v okolí anusu (ritného otvoru). Ich poloha v pozícii hodinových ručičiek je na 4 a 8 hodine a vyúsťujú na rozhraní kože a rekta. Tieto vačky slúžia ako pachové žľazy vylučujúce sekrét, ktorý má pre psy sociálny význam. Slúžia teda na komunikáciu alebo identifikáciu jedinca, čo vysvetľuje dôvod, prečo si psíky oňuchávajú zadočky. 

Kde môže nastať problém?

Za normálnych okolností je obsah análnych žliaz vytláčaný tlakom správnej konzistencie stolice. Pes si takýmto spôsobom stolicu označkuje a dá aj iným jedincom v okolí najavo informácie o sebe. Problém nastáva ak sa z nejakého dôvodu sekrét pomocou stolice nevyprázdni, čím sa sekrét vo vačkoch začne hromadiť. Dôvod nevyprázdňovania vačkov môže mať geneticky predispozičný charakter, ako je plemenná predispozícia. Taktiež dôvodom nevyprázdňovania môže byť aj infekčných zápal, zlá strava či upchatie vývodových kanálikov. V takýchto prípadoch je nutné obsah vačkov vyprázdniť odborným vytláčaním u veterinárneho lekára. Ak by sa tento obsah nevytlačil, vystavili by sme svojho psíka nepríjemným pocitom tlaku, svrbenia až bolesti. Medzi typické prejavy problému s análnymi vačkami patrí nepokoj, zvýšené olizovanie análneho otvoru, olizovanie labiek a šúchanie zadku po zemi (sánkovanie). Najnáchylnejšie psy pre takéto ochorenie sú psíky s nadváhou. V okolí žliaz je tuk a aj keď je stolica správna, tlak pre vyprázdnenia žliaz je nedostatočný. Ochorenie často postihuje aj staršie psy malých plemien. 

Ako problém liečiť?

Strava zohráva dôležitú úlohu. Zdravé, správne a vyvážené kŕmenie pomáha organizmu budovať silný imunitný systém, čím chránime psa pred rôznymi ochoreniami. Správnym pomerom mäska, kostípríloh zabezpečíme dostatočne tvrdú stolicu.  V prípade, že nachádzame po psíkovi mäkkú stolicu, môžeme nasledujúcu kŕmnu dávku obohatiť o kostnú zložku. Naopak, ak sú exkrementy príliš tuhé a náš pes má problém s vyprázdňovaním, kŕmenie obohatíme o tukové zložky a znížime podiel kostí. Taktiež môžeme pomôcť  prevenciou. Zabránením vzniku hnačiek patogénneho pôvodu eliminujeme vznik upchávania análnych žliaz, ktorý by bol zapríčinený slabým tlakom stolice. V prípadoch, kedy má psík tráviace problémy spojené s hnačkou, je potrebné psa preliečiť a následne nasadiť správnu výživu.

Celkový zdravotný stav každého psa by mal byť preventívne kontrolovaný veterinárnym lekárom pri každom očkovaní. Pravidelné prehliadky zahŕňajú aj kontrolu paranálnych žliaz.