Ak nám starostlivosť o starého psa nie je ľahostajná a chceme mu dopriať krásny a zdravý zvyšok života, doprajeme mu kvalitnú stravu pomocou BARF. Tento článok je zameraný na kŕmenie psích seniorov barfovaním.

Strava pre psov seniorov sa bude líšiť od potrieb pre mladých a dospelých psov. Kedy sa pes stane seniorom je individuálne no vo všeobecnosti sa udáva, že malé plemena psov starnú vo veku 8-10 rokov, veľké plemená od 8 rokov a obrie plemená už od 6 rokov.

Nutričné zloženie krmiva

Starý pes horšie trávi potravu a nedokáže využiť všetky živiny. Preto by kŕmna dávka mala obsahovať viac vápnika, fosforu a dvojnásobok vitamínov skupiny B, E a z minerálnych látok meď, zinok a mangán. Vitamíny a minerálne látky je možné podávať vo forme doplnkov určených pre seniorov. Na druhej strane znížime množstvo bielkovín a tukov, pretože pri menej aktívnom psovi môže dôjsť k obezite. Je potrebné podávať také druhy mäsa, ktoré majú ľahko stráviteľné bielkoviny, napríklad kuracie, morčacie, jahňacie, teľacie, králičie. To platí najmä na začiatku kŕmenia surovou stravou. Dôležitý je dostatočný príjem vlákniny a vody pre zabezpečenie peristaltiky čriev.

Zloženie kŕmnej dávky psa seniora

Tým, že starý pes potrebuje menej bielkovín a tukov, jeho kŕmnu dávku bude tvoriť 40 % mäsa, 20 % kostí a 40 % príloh.

Ako často kŕmiť starého psa?

Kŕmiť staršieho psíka môžeme 2 – krát denne, ale ideálne je 3-4 krát denne. Aby sme trávenie staršieho psa nezaťažovali veľkými porciami, je vhodnejšie mu dennú dávku krmiva rozdeliť na 3 – 4 porcie.

Ak bol psík kŕmený celý život granulami, je potrebné začať s barfom postupne. Na surovú stravu prejdeme zo dňa na deň. Spočiatku kŕmime ľahko stráviteľné druhy mäsa – králičie, jahňacie, kuracie, morčacie alebo teľacie. Môžeme podávať aj kuracie žalúdky a srdcia. Po 3 – 4 týždňoch môžeme zaradiť do jedálnička aj ostatné druhy mäsa a vnútornosti. Mäso a vnútornosti zo začiatku pomelieme, nakrájame na malé kúsky alebo povaríme, čo závisí od stavu chrupu psíka. Kosti začíname kŕmiť až po 3 týždňoch. Ako najvhodnejšie sú hydinové trupy a krídla. V prípade, že psíkovi chýbajú zuby a nedokáže kosti rozhrýzť, môžeme mu ich pomlieť alebo nasekať. Prílohy sú tvorené zeleninou, ovocím, ryžou, ovsenými vločkami. Pred podávaním je potrebné zeleninu a ovocie upraviť, aby bola pre psíka ľahšie stráviteľná. Môžeme ju nastrúhať, nasekať, rozmixovať, spariť alebo premraziť. Pre psíka sú vhodné aj zeleninové a ovocné šťavy, ktorými si tiež zabezpečuje príjem vody.

Aby bol prechod na surovú stravu jednoduchší, môžeme psíkovi podávať bylinky na podporu trávenia a neskôr aj na detoxikáciu organizmu. Tiež sú pre psov prospešné rôzne druhy mliečnych výrobkov. Biely jogurt, acidofilné mlieko, kefírové mlieko, cottage cheese alebo cmar obsahujú baktérie mliečneho kvasenia. Tieto druhy baktérií ako Bifidobacterium alebo Lactobacillus pomáhajú v tenkom čreve potláčať patogénne baktérie, čím zvyšujú obranyschopnosť psa.

Veríme, že BARF jedálniček zabezpečí kvalitný zvyšok života každému psiemu seniorovi.