Niektorí ľudia odmietajú BARF kŕmenie, pretože sa mylne domnievajú, že ich pes bude agresívnejší alebo počuli iné mýty o kŕmení surovou stravou. Je pre nich jednoduchšie nasypať granule priamo z vreca, ako zabezpečiť kvalitnejšiu a prirodzenejšiu potravu pre psov bez zbytočných konzervantov a umelých prísad, ktoré sú vo väčšine prípadov zdraviu škodlivé. Tento článok ti vyvráti niektoré mýty o BARF strave.

Mýtus 1: Pes bude agresívnejší

To, že pes pri kŕmení surovým mäsom alebo kosťami bude agresívny je mýtus. Agresivita u psa môže pochádzať z nedostatočnej socializácie a výchovy, zo zlých skúseností alebo zo psychických porúch. Taktiež útočenie na iné zvieratá môže byť v dôsledku chýbajúcej socializácie alebo pri niektorých plemenách na základe loveckého inštinktu. Správne socializovaný a vychovaný pes nebude útočiť na iné zvieratá ani na ľudí.

Mýtus 2: Chytenú korisť poľovný pes tzv. načne

Úlohou poľovných psov je nájsť, vystopovať, dohľadať a prípadne aj priniesť dohľadanú zver. Napriek tomu, niektoré psy si na koristi pochutnajú, čo vôbec nesúvisí s kŕmením surovou stravou. Aj psy, ktoré boli celý život kŕmené granulami môžu zver zabiť alebo načať. Ide skôr o dôsledok zlého výcviku.

Mýtus 3: Kŕmenie kosťami je riskantné

Nebezpečenstvo predstavujú len tepelne upravené kosti, pri ktorých sa mení štruktúra - ich úlomky sú ostré a ťažko stráviteľné. Varené a pečené kosti preto môžu vážne poškodiť tráviaci trakt psa. So surovými kosťami si však pes hravo poradí. Sú mäkšie, pružnejšie a ľahšie stráviteľné. Navyše psy kŕmené BARFom majú vyvinutý tzv. ihlový reflex, ktorý zabraňuje poškodeniu žalúdka a čriev. Napriek tomu sa odporúča mať psa počas kŕmenia kosťami pod dohľadom.

Mýtus 4: Surové mäso môže psovi ublížiť

Pokiaľ zabezpečuješ svojmu psovi kvalitné mäso z overeného zdroja, je možné vylúčiť ochorenia, ako je salmonela alebo prítomnosť parazitov. Surové mäso by sa malo pred kŕmením aspoň na 48 hodín premraziť, aby sa výskyt patogénnych mikroorganizmov čo najviac minimalizoval. Pri ochrane psa pred parazitmi a choroboplodnými zárodkami pomáha aj kyslosť ich žalúdočných štiav, ktorá sa pohybuje od pH 0,5 do 1,0.

Mýtus 5: BARF jedálniček je drahý

Pri kupovaní granúl platíš aj za konzervanty (aby si granule zachovali dlhú trvanlivosť), ktoré sa pri BARFovaní vôbec nepoužívajú. Pri porovnaní vysokokvalitných granúl, ktoré spĺňajú požiadavky na kŕmenie psa, je BARF jedálniček lacnejší a omnoho kvalitnejší. Navyše pri granulácii sa používa vysoká teplota, ktorá inaktivuje niektoré vitamíny, takže ich je potrebné pridať umelo po granulácii, čo však nie je pre psa prirodzené. V pomere cena/kvalita je teda BARF jednoznačne výhodnejší a hlavne chutnejší a prospešnejší pre tvojho chlpáča.

Mýtus 6: Kŕmna dávka nie je pre psa vyvážená

Väčšina ľudí si presný a vyvážený jedálniček nezostavuje. Preto je dôležité, aby naša strava bola pestrá. Pri konzumácii tých istých potravín každý deň by sme mohli trpieť nedostatkom niektorých zložiek a živín. Navyše by nám stále to isté jedlo nechutilo. Podobne je to aj pri psoch. Tiež im treba zabezpečiť rôzne druhy mäsa, rýb, zeleniny, ovocia, príloh a kostí. Pri dodržaní pomeru 50-60 % mäsa, 20-30 % kostí a 20-30 % príloh bude dospelý pes zdravý a v dobrej kondícii.