Príprava kŕmnej dávky a skladovanie mäsa vyžaduje určité pomôcky. Nejde však o špeciálne pomôcky pre psov, ale o bežné kuchynské náčinie, ktoré používaš aj na prípravu svojho jedla. Pokiaľ začínaš s BARFovaním, v tomto článku sa dozvieš, čo všetko budeš potrebovať.

Mraznička

Mäso sa najlepšie oplatí nakupovať vo väčšom množstve. Potom ho však treba niekde skladovať a na to je nevyhnutné mať dostatočne veľkú mrazničku. Úlohou mrazničky však nie je len uchovať zásoby mäska na dlhšiu dobu, ale aj zbaviť ho prípadných baktérií a parazitov. Premrazenie po dobu aspoň 48 hodín ničí patogénne baktérie a parazity, čím sa mäsko stane bezpečnejším na podávanie v surovom stave.

V rámci úpravy je vhodné premraziť aj zeleninu. Mráz vitamíny neznehodnotí - mäso aj zelenina si ich zachovajú v plnej kvalite. Podľa kapacity mrazničky môžeš objednať dostatočné množstvo mäsa a príloh, vopred pripraviť kŕmne dávky (napríklad na týždeň či na celý mesiac) a postupne ich už len vyberať, rozmraziť a podávať psíkovi.

Ak si chceš ušetriť čas s prípravou kŕmnych dávok, môžeš pre svojho havkáča objednať hotové BARFER menučká z našej ponuky:

Kuchynská váha

Na vytvorenie vyváženej kŕmnej dávky je potrebné odvážiť presné množstvo ingrediencií. Minimálne zo začiatku na to budeš potrebovať kuchynskú váhu, než sa ti jednotlivé pomery dostanú do oka.

Okrem váhy sa ti zíde aj kalkulačka, pomocou ktorej si prepočítaš koľko gramov z dávky predstavuje mäso, kosti a prílohy. Napríklad kŕmna dávka dospelého psa sa skladá z 50-60% mäsa, 20-30% kostí a 20-30% príloh. Celkové množstvo kŕmnej dávky pre psa na jeden deň predstavuje 2-3% z ideálnej hmotnosti psa.

O zostavení kŕmnej dávky a zložení psieho jedálnička sa dočítaš v týchto článkoch:

Ostrý nôž

Každý, kto doma varí, by mal mať aspoň jeden poriadne ostrý nôž na krájanie. Ten sa zíde aj pri BARFovaní, keďže väčšie kusy mäsa je častokrát potrebné naporcovať, prípadne mäso aj vykostiť. Nôž budeš potrebovať aj na krájanie ovocia a zeleniny.

Doska na krájanie

Doska je samozrejmou výbavou každej kuchyne. Či už drevená alebo plastová, mala by byť dostatočne veľká, aby sa na nej pohodlne krájali aj väčšie kusy mäsa. Ideálne je vyhradiť si jednu dosku v domácnosti iba na mäso pre psy. Najmä drevená doska veľmi ľahko nasiakne krvou a ďalšími tekutinami z mäsa, ktoré v nej zanechajú nie len nepríjemný pach, ale aj baktérie.

Mlynček na mäso

Síce nie nevyhnutnou, ale určite užitočnou pomôckou je mlynček na mäso. Zíde sa najmä na pomletie mäsa pre šteniatka, psích seniorov alebo psíkov v rekonvalescencii, ktorí ťažšie prijímajú potravu. Mlynček by mal byť kvalitný, aby s ním bolo možné pomlieť aj kosti.

Ak mlynček nemáš alebo mäso jednoducho nechceš doma mlieť, môžeš svojmu chlpáčovi nakúpiť už pomleté mäso či mäsové zmesi aj s kosťami a vnútornosťami:

Sekáčik

Podobne ako nôž, aj sekáčik patrí k výbave domácich kuchárov. Pri BARFovaní ho budeš potrebovať najmä na rozdelenie veľkých kostí na menšie, aby si optimalizoval ich podiel v kŕmnej dávke. Avšak dobre sa s ním sekajú aj veľké kusy mäsa.

Mixér, strúhadlo, škrabka

Tieto pomôcky využiješ pri čistení a úprave zeleniny a ovocia. Aby bola zelenina pre psa stráviteľnejšia a maximálne využitá v tráviacom trakte, je potrebné ju nastrúhať, pomixovať, spariť alebo premraziť. Dlhým varom sa strácajú niektoré vitamíny, preto tento spôsob úpravy pri BARF strave nie je najvhodnejší.

Okrem týchto pomôcok môžeš pri BARFovaní využiť aj formičky na ľad, ktorými svojmu psíkovi môžeš vytvoriť mrazené pochúťky rôznych tvarov a zloženia. Nezabúdaj však na to, že tieto maškrty môžu podchladiť tráviacu sústavu psíka, preto ich podávaj iba obmedzene.

Sáčky na mäso

Aby bolo naporcované mäso možné pohodlne uskladniť v mrazničke, je potrebné mať po ruke potravinárske sáčky, ešte lepšie ak sú to uzatvárateľné sáčky. Inou alternatívou sú napríklad plastové dózy, ktoré ale v mrazničke zaberajú viac miesta.

Náš tip: Jednorázové rukavice

Jednorázové rukavice si nájdu svoje využitie nie len medzi zdravotníkmi, kuchármi či upratovacím personálom, ale aj v domácnosti. Pri manipulovaní so surovým mäsom ich určite oceníš. Najmä ak sa pustíš do porcovania celomesačnej dávky mäsa pre svojho psa, ktorá obsahuje chuťovky ako pečeň, obličky či neprané držky. Latexové alebo nitrilové rukavice zabránia tomu, aby tvoje ruky nasiakli mäsovým pachom, ktorého sa potom nebudeš vedieť niekoľko dní zbaviť. Navyše ťa ochránia aj pred prípadným prenosom baktérií, ktoré sa v surovom mäsa môžu vyskytnúť.